Stigning i Campylobacter-tilfælde og flere igangværende udbrud i Danmark

Siden juli 2025 er der på Statens Serum Institut registreret to udbrud af Campylobacter jejuni sekvenstype (ST) 49 og 52 og vi ser en generel stigning i antal registrerede Campylobacter-tilfælde.

Campylobacter er i dag den væsentligst årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark. På Figur 1 ses det ugentlige antal registrerede tilfælde i de seneste år. Siden uge 31 i år er der registreret flere tilfælde sammenlignet med samme periode tidligere år.

Campy seasonality by week

Om sygdomsudbruddene

Mellem den 14. juli og 8. september 2025 er der på Statens Serum Institut (SSI) registreret 2 udbrud med Campylobacter jejuni ST49 og ST52, med henholdsvis 20 og 12 patienter (figur 2). Blandt de syge er 19 mænd og 13 kvinder. Patienterne er mellem 2-89 år. I begge udbrud er patienterne bosat forskellige steder i landet. Halvdelen af patienterne i begge udbrud har været indlagt (mere end 12 timer). Ud af de registrerede tilfælde, er det kun en lille del, som bliver undertypet, hvilket giver en underestimering af det faktiske antal tilfælde som er en del af udbruddene. Ca. 10% af de registrerede Campylobacter-tilfælde indgår i den sekvensbaserede overvågning og udbruddene forventes derfor at omfatte flere hundrede patienter.

Epikurve_SSI-2025-09-19

Efterforskningen af udbruddene

Udbruddene bliver håndteret i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af SSI, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. SSI står for helgenomsekventering af Campylobacterisolater fra patienterne og Fødevarestyrelsen står for undersøgelsen af prøver fra produkter og miljø. De positive humane prøver bliver sammenlignet med de positive prøver fra produkter og miljø.

Udbrudsstammen

Begge udbrud er med bakterien Campylobacter jejuni. Ved helgenomsekventering af bakterierne isoleret fra patienterne ses det, at de er meget nært beslægtede indenfor hhv. sekvenstype 49 og 52. Begge udbrudstyper har før givet anledning til sygdomsudbrud i Danmark.

Generelt om campylobacterinfektion

Infektion med campylobacter giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger og/eller feber. Afføringen kan indeholde blod. Sygdommen går i reglen over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom.

Inkubationstid

Tiden, der går, fra man er smittet, til man får symptomer, er som regel 2-5 dage.

Forebyggelse af campylobacterinfektion

Fjerkræ (kyllingekød) menes at være den hyppigste smittekilde, og tit sker smitten, fordi kyllingesaft fra den rå kylling kommer over på spiseklare madvarer i køkkenerne. God hygiejne i køkkenet og hyppig håndvask er derfor den vigtigste forholdsregel, man som privatperson kan tage. Man bør være omhyggelig med at adskille råt kød fra mad, der er færdig og klar til at spise fx salat eller brød og ikke genanvende spækbræt eller knive som er brugt til råt kød.

Campylobacter dør ved normal varmebehandling af maden; det gennemstegte kød udgør derfor ingen fare.

Læs mere:

Campylobacterinfektion

Fødevarestyrelsens hjemmeside:

https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/foedevaresikkerhed/bakterier-virus-og-parasitter/bakterier-i-foedevarer/campylobacter-

https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/god-koekkenhygiejne/undgaa-bakterier-og-virus/salmonella-og-campylobacter