Overvågning af øvrige Clostridium difficile-typer
Som typningsmetode anvendes på SSI tandem-repeat-sequence-typing (TRST). TRST er en sekvensbaseret metode, der er mere reproducerbar end PCR-ribotypning, som ellers er en udbredt metode.
TRST har været anvendt siden 2. kvartal 2013, hvorfor de aktuelle opgørelser dækker denne periode. I tabellen nedenfor ses hvorledes TRST-typer korrelerer til PCR-ribotyper og virulensgener for de hyppigste typer, der på nuværende tidspunkt dominerer i den danske overvågning.
Visitation af prøver til overvågning af non-CD027 udføres med visse regionale forskelle. Region Nordjylland, Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden indsender prøver jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer, hovedsageligt prøver testet positiv for det binære toksingen (cdtA/B).
Region Midtjylland indsender desuden alle toksigene prøver uanset forekomst af det binære toksin-gen. Prøverne fra region Midtjylland bidrager derfor med en udvidet overvågning i forhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer, da de er udvalgt efter mindre selektive kriterier.
Nedenfor ses grafer for hver enkelt region (figur 1 til 5) indeholdende de hyppigste TRST-typer (top-5), samt henholdsvis top-5 total og alle typer kumuleret. Forskelle i visitationskriterier ses ved, at opgørelsen for region Midtjylland indeholder flere forskellige TRST-typer samt en større andel TRST-typer uden det binære toksin-gen, hvilket medfører at top-5 TRST-typer udgør en relative mindre andel af det totale antal episoder.
På figur 6 er de 10 hyppigste TRST-typer afbilledet og kumuleret for de 5 region i perioden 2. kvartal 2013 til og med 2015. Figuren viser også niveauet for samtlige episoder, som er registreret på basis af indsendte prøver og indrapporterede CD027 (sort linje).