Vejledning for prøvetagning

Blodprøven skal tages 48-72 timer efter fødslen. Er tidspunktet forpasset bør den alligevel tages selvom undersøgelsen så ikke er helt optimal. Børn født før 32. uge skal have taget en prøve 48-72 timer efter fødslen og en prøve igen når barnet har opnået en alder svarende til 32. uge. 
 

Inden blodprøven tages bør forældrene have læst informationsfolderen til forældrene vedr. "Blodprøve fra nyfødte". Folderen findes på 5 forskellige sprog. 

Det er af største betydning, at blodopsamlingen på filterpapiret er optimal, og at prøven ikke kontamineres på nogen måde. Det er således vigtigt at undgå at kontaminere området i cirklerne på filterpapiret også før blodet er påført. Prøvetagningen kan som oftest lettes ved opvarmning af barnets fod 3-5 min med vaskeklud opvredet med 40-41 grader varmt vand, og ubehag kan reduceres ved at barnet får nogle dråber sukkeropløsning (20% sucrose) i munden før indstikket.

 1. Barnets hæl renses med serviet med isopropylalkohol eller ethanol. 
 2. Hælen lufttørres eller aftørres med steril gaze så den er helt tør. 
 3. Indstikket foretages med lancet og skal være under 3 mm dybt. Området lige bag hælen må aldrig anvendes. 
 4. Den første bloddråbe tørres bort. Påfør IKKE vaseline på hælen som foreslået for flere år siden. Vent til blodet flyder af sig selv, en yderst let massage af området omkring indstikket kan ved behov anvendes. 
 5. Blodopsamlingen kan foretages på 2 måder:
  Enten 1: Lad en stor bloddråbe dannes på hælen, hvorefter centrum af de fortrykte cirkler på filterpapiret forsigtig føres hen mod dråben så den opsuges. Det er vigtigt at cirklerne fyldes helt, men heller ikke mere, og at papiret er gennemblødt, også set fra bagsiden. Undgå at påføre blod i flere lag på filterpapiret.
  Eller 2: Et 75 µl kapillærrør uden tilsætning eller heparin fyldes med blod. Centrum af de fortrykte cirkler på filterpapiret berøres forsigtigt med kapillærrøret, således at blodet suges ud i papiret.
  Undlad at kradse kapillærrøret hen over papiret. Også i dette tilfælde skal papiret gennemblødes helt, og cirklerne fyldes.
 6. Blodpletterne tørres ved stuetemperatur i ca. 3 timer, undgå direkte sollys og varme. Det er vigtigt at prøverne er helt tørre før de samles og forsendes.
 7. Prøvekortet indsendes hurtigst muligt i den specielle kuvert, mærket "Blodprøve fra nyfødte" der rekvireres ved henvendelse på telefon 3268 3111, fax 3268 3200 eller ordre@ssi.dk, varenummer 1000788.

 Prøvetagning af PKU prøve - 2 billeder af babyhæl og 1 billede af PKU kort

Observer at sedlen er komplet udfyldt (anvend blokbogstaver). Hvis forældrene fravælger screeningen skal der altid indsendes et prøvekort uden blodprøve, men med underskrift fra forældrene som dokumentation for at prøven er blevet tilbudt.

Forespørgsler vedrørende indsendte prøver (modtagelse, svarafgivelse) rettes til afdeling for Medfødte Sygdomme, Dansk Center for Neonatal Screening, telefon 3268 3652.

Medfødte Sygdomme
Dansk Center for Neonatal Screening
T. 3268 3652
F. 3268 8265
@ biokemi@ssi.dk

Medfødte Sygdomme
Dansk Center for Neonatal Screening

T. 3268 3652
F. 3268 8265
@ biokemi@ssi.dk

Temaer

Medfødte Sygdomme

Kontakt

Medfødte Sygdomme
T. 3268 3652 @. biokemi@ssi.dk Se profil