Forskning i optimeret identifikation af streptokokker af mitisgruppen inklusiv pneumokokker

Streptokokker af mitisgruppen findes naturligt i mundhulen, luftvejene og fordøjelsessystemet hos mennesker. De fleste af disse bakterier er ufarlige, men især Streptococcus pneumoniae (pneumokokker), kan forårsage en bred vifte af infektioner, herunder pneumoni, meningitis, bakteriæmi og endokarditis.

 

Den korrekte identifikation af streptokokker af mitisgruppen er afgørende for at tolke sygdommens sværhedsgrad samt vælge den mest hensigtsmæssige antibiotikabehandling.

På SSI forsker vi derfor i at optimere laboratorieprocedurerne for en forbedret identifikation af streptokok af mitisgruppen.

Fokusområder og formål

Vores forskningsindsats på forbedret identifikationer af viridans streptokokker, som inkluderer Streptococcus pneumoniae (pneumokokker) tager primært udgangspunkt i fænotypiske metoder, primært MALDI-TOF masse spektrometri (specielt identifikation af specifikke peaks) men også undersøgelse for tilstedeværelse af kapsel (serotype bestemmelse) og undersøgelse for galde-resistens.

Derudover anvender vi molekylærbiologiske metoder i form af specifik PCR med anvendelse af flere forskellige primer targets.

Alle invasive isolater undersøges med helgenomsekventering, hvor vi kan opdage udbrud og bedre kan karakterisere virulens/resistens egenskaber som en del af vores overvågning.

Hans-Christian Slotved

Kontakt

Hans-Christian Slotved, Fagchef, Bakterier, parasitter og svampe / Luftvejsinfektioner, meningitis & STI
T. 32688422 @. hcs@ssi.dk Se profil

Kurt Fuursted

Kontakt

Kurt Fuursted, Sektionsleder, Bakterier, parasitter og svampe / Luftvejsinfektioner, meningitis & STI
T. 32683719 @. kfu@ssi.dk Se profil