Soundex er en måde at kode et efternavn på. Soundex står for "Sound Index". Dette index er baseret på den måde, et efternavn lyder, snarere end den måde, hvorpå det staves. Efternavne, der lyder ens, men staves forskelligt, som fx Smith og Smyth, har den samme kode.
Den amerikanske opfinder Robert C. Russel fra Pennsylvania opfandt i 1918 et system til at indkode navne. Han fandt, at bestemte lyde formede kernen i det engelske sprog, og at disse lyde blev utilstrækkeligt udtrykt af bogstaver alene. En given lyd kan nemlig repræsentere mere end ét bogstav eller en kombination af bogstaver. Idéen om at indexere information efter hvorledes den lyder, snarere end hvorledes den staves, blev kendt som Soundexing.
Begyndelsesbogstavet i et givet navn danner det første af fire tegn. De næste tre tegn, som alle består af tal, dannes ved ”oversættelse” af navnets øvrige bogstaver efter følgende system:
Bogstaverne b, f, p, v=1
Bogstaverne c, g, j, k, q, s, x, z=2
Bogstaverne d, t=3
Bogstavet l=4
Bogstaverne m, n=5
Bogstavet r=6
Vokaler samt w og h udelades.
Dobbeltkonsonanter tæller enkelt (mm=m, tt=t osv.), ligesom bogstaver fra samme gruppe (ck, kj osv) tæller enkelt.
Visse danske navne starter med eller indeholder æ, ø, eller å. Hvis æ, ø, eller å er placeret inde i navnet (fx Sørensen, Grå, etc.), frembyder dette ikke noget problem, da vokaler inde i et navn ikke tæller med.
Hvis efternavnet starter med Æ, Ø, eller Å, vil Soundex udelade dette "ukendte" bogstav. Østergård bliver til Stergrd, Ågård bliver til Grd osv. Dette er uden betydning, da Soundexkoden udelukkende skal sikre, at den samme person ikke anmeldes HIV-positiv flere gange.
Der kodes kun 3 tal efter forbogstavet i navnet. Såfremt der er overskydende konsonanter, udelades disse. Er der for få konsonanter i navnet, forsynes koden med et antal nuller svarende til det manglende antal tegn.
Jo, man skal bare være sikker på, at det konverteringsprogram, man vælger, er baseret på US National Archives & Records Administration Standard. Man kan for eksempel bruge RootsWeb
I England er der opnået op til 99 pct. unikhed, når systemet kombineres med fødselsdato. Dette vil sige, at kun omkring 1 pct. af hiv-anmeldelserne kodes forkert. I Danmark regner man med, at fejlprocenten kommer til at ligge på samme niveau.
Ethvert efternavn skal skrives præcist som det står på sygesikringsbeviset. Hvis der skal udfyldes anmeldelse på en person, der normalt benytter et andet efternavn end det, der står på vedkommendes sygesikringsbevis, skal man alligevel benytte det efternavn, der står på sygesikringsbeviset.
følg vejledningen herunder alt efter hvilken browser der benyttes
Internet Explorer 6.0+
Vælg menuen "Funktioner"
Vælg punktet "Internetindstillinger"
Vælg fanebladet "Sikkerhed"
Vælg punktet "Brugerdefineret niveau"
Rul ned til punktet "Script" og underpunktet "Active scripting"
Klik i cirklen ud for punktet: "Aktiver" (engelsk: enable)
Klik på "Ok" knappen.
Klik på "Ok" knappen i bunden af vinduet Internetindstillinger.
Netscape 6.0+
Klik "Edit" (top menu-bar of browser)
Klik "Preferences" i pop-up-menuen
Klik "Advanced"
Afkryds "Enable JavaScript for Navigator"
Klik "OK"