Udbrud med Campylobacter jejuni i Danmark

Statens Serum Institut efterforsker sammen med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet et større sygdomsudbrud med Campylobacter jejuni.

Som en del af et 1-årigt projekt, som blandt andre involverer Klinisk Mikrobiologisk afdeling (KMA) i Aalborg, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut (SSI), er campylobacterisolater fra patienter diagnosticeret på KMA i Aalborg siden marts 2019 blevet indsamlet, sendt til SSI og her blevet helgenom sekventeret.

Campylobacterisolater indsendes og sekventeres ikke rutinemæssigt, men på grund af projektet, sekventeres alle campylobacter isolater som indsendes til Statens Serum Institut fra landets KMA’er. Udover alle isolater fra KMA Aalborg, drejer det sig primært om isolater fra yderligere to af landets ti KMA’er. Disse to KMA’er indsender omkring 10% af deres campylobacter-isolater, hvilket sker i forbindelse med overvågningen af resistens til DANMAP. Samtidig har Fødevarestyrelsen siden projektets start taget prøver for campylobacter af forskellige udskæringer af kylling fra forskellige butikker i Region Nord, og disse er også blevet sekventeret. Det betyder at der i projektperioden er åbnet mulighed for at undersøge om der sker udbrud med campylobacter. Udbrud der sandsynligvis ellers ikke ville blive opdaget.

Status på udbruddet

Siden 1. februar 2019 er der identificeret 65 tilfælde med den samme type campylobacter ved hjælp af sekventering. Denne samme type er desuden fundet i enkelte partier af kyllingekød fra et enkelt kyllingeslagteri.

Blandt de syge er 28 kvinder og 37 mænd i alderen 2-91 år, middelalder 49 år. De syge bor indenfor, eller er blevet prøvetaget i, de områder som dækkes af de tre KMAer som indsender campylobacter isolater til Statens Serum Institut, dvs. Region Nord, Region Syddanmark og Region Sjælland.

Figur 1. Campylobacter jejuni udbrudstilfælde per uge for prøvetagning

Antal tilfælde af campylobacter uge 3-33 i 2019

Udbrudsstammen

Bakterien er af typen Campylobacter jejuni og ved helgenomsekventering, er det konstateret, at bakterierne er tæt beslægtede med hinanden og af sekvens-typen 122.

Generelt om campylobacterinfektion

Campylobacter er i dag den væsentligst årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark. I 2018 blev der registreret mere end 4500 tilfælde. Infektion med campylobacter giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Afføringen kan indeholde blod. Sygdommen går i reglen over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom.

Inkubationstid

Tiden, der går, fra man er smittet, til man får symptomer, er som regel 2-5 dage.

Forebyggelse af campylobacterinfektion

Fjerkræ (kyllingekød) menes at være den hyppigste smittekilde, og tit sker smitten, fordi kyllingesaft fra den rå kylling kommer over på spiseklare madvarer i køkkenerne. God hygiejne i køkkenet er derfor den vigtigste forholdsregel, man som privatperson kan tage, og man bør være omhyggelig med at adskille råt kød fra mad, der er færdig og klar til at spise fx salat eller brød.
Campylobacter dør ved normal varmebehandling af maden; det gennemstegte kød udgør derfor ingen fare.

Læs mere:

Campylobacterinfektion

Fødevarestyrelsens hjemmeside: ”Gode køkkenvaner” og grillråd: ”Hold det adskilt”. 

Steen Ethelberg

Kontakt

Steen Ethelberg, Afsnitsleder, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Fødevare- og vandbårne sygd. og zoonoser
T. 32683545 @. set@ssi.dk Se profil