Nyt fra SSI's Infektionsberedskab uge 25-2023

Udvalgte aktuelle emner fra det danske infektionsberedskab

  • Fugleinfluenza i hættemåger 
  • TBE-vaccine midlertidigt i restordre  
  • Udbrud af fåresyge i Danmark (Parotitis) 
  • Marburg-virus udbruddene i både Tanzania og Ækvatorial Guinea er erklæret afsluttet

Fugleinfluenza i hættemåger

Fugleinfluenza af typen H5N1 spredes blandt hættemåger i Europa. Også i Danmark er flere hættemåge-kolonier ramt af fugleinfluenza. Tidligere har smitten været set i Jylland i hættemåge kolonier ved Haderslev, Århus, Mariagerfjord, Varde, Esbjerg og Thisted, men den 5. juni 2022 er der også fundet fugleinfluenza i hættemåger på Sjælland.  

Læs om

TBE-vaccine midlertidigt i restordre

Grundet medieomtale har der været en betydelig større efterspørgsel på vacciner mod TBE (Tick-borne encephalitis, Centraleuropæisk hjernebetændelse) end normalt på dette tidspunkt. Dette på trods af at forekomsten af TBE-hjernebetændelse i Danmark stadigt er på lavt niveau, idet der kun fandtes 7 tilfælde i 2021, 5 tilfælde i 2022, og der indtil nu ikke er fundet tilfælde i 2023.

Vaccination anbefales kun til personer, der jævnligt færdes uden for stier i krat og vegetation i kendte risikoområder for TBE, som Tisvilde og omegn og Bornholm. Efter ekstraordinært mange bestillinger af vaccinationer mod TBE-virus fra flåter, har vaccinen været i restordre hos Statens Serum Institut, men situationen forventes normaliseret indenfor en uges tid. Indtil da kan vaccinen rekvireres af læger til udlevering under særlige omstændigheder. 

Læs om

Udbrud af fåresyge i Danmark (Parotitis)

Fåresyge skyldes infektion med parotitisvirus. Sygdommen medfører hævelse af spytkirtlerne og let feber. Der findes ingen behandling af fåresyge, men den kan forebygges med MFR-vaccinen som er en del af børnevaccinationsprogrammet. 

I 2023 er der indtil videre 4 laboratoriebekræftede tilfælde af fåresyge; 3 børn og 1 voksen, i Nordsjælland. Alle 4 er vaccineret mindst en gang. Da det er velkendt at beskyttelse af MFR-vaccinen overfor fåresyge er lavere end for mæslinger og røde hunde er det sandsynligt, at fåresyge findes endemisk i Danmark på et lavt niveau, og at nogle tilfælde er uopdagede. Læger opfordres aktuelt til at være opmærksomme på diagnosen hos børn og yngre voksne med symptomer forenelig med fåresyge, som fx hævelse af spytkirtlerne eller testikelbetændelse. I nogle tilfælde kan virussen også give anledning til en mild hjernehindebetændelse (meningitis). 

Læs om

Marburg-virus udbruddene i både Ækvatorial Guinea og Tanzania er erklæret afsluttet

Den 2. juni 2023 blev udbruddet af Marburg-virus i Tanzania erklæret for afsluttet, i det der i 42 dage siden sidste patient blev færdigbehandlet, ikke har været nogle nye tilfælde. I alt har der siden den 21. marts 2023 været 9 laboratoriebekræftede tilfælde og 6 dødsfald.  

Den 8. juni 2023 blev udbruddet af Marburg-virus i Ækvatorial Guinea også erklæret for afsluttet. I alt har der siden den 13. februar 2023 været 17 laboratoriebekræftede tilfælde og 12 dødsfald. 

Marburg-virus er en meget dødelig febervirus, og infektion med Marburg-virus forekommer sjældent i tropisk Afrika.

Læs om