Uge 42-2021

Lav influenzaaktivitet

Influenzaaktiviteten i Danmark ligger, som forventet på dette tidspunktet af sæsonen, på et ganske lavt niveau.

I uge 41 blev i alt 4.302 personer testet for influenza, hvoraf 10 blev fundet positive (6 med influenza A og 4 med influenza B). Der er ikke tegn på smittespredning af betydning i samfundet, da andelen af personer der kontakter egen læge med influenzalignende symptomer er meget lav, se figur 1.

Sentinelovervågning: influenzaaktiviteten i denne sæson

Se alle data fra influenzaovervågningen her.

Status på forsyningen af influenzavacciner fra SSI

Danmark har til årets influenzavaccinationskampagne indkøbt rekordmange influenzavacciner, i alt 2,5 millioner doser. Det har førsteprioritet, at vaccinere personer som tilhører en af risikogrupperne. Derfor bliver de indkøbte vacciner i år først givet fri, til vaccination af personer uden for de bekendtgjorte risikogrupper, i sidste uge af oktober 2021. Indtil da henstilles til, at influenzavaccinerne gives til de definerede risikogrupper, som beskrevet i EPI-NYT 38-39/21.

Statens Serum Institut (SSI) har foreløbigt leveret ca. 1,3 millioner vacciner. Resten af de indkøbte vacciner vil blive leveret i de kommende uger, så snart de er modtaget fra producenterne.

Flere end 800,000 personer i risikogrupperne er per dags dato blevet vaccineret.

Vigtig information om restordre, levering og bestilling af influenzavacciner opdateres løbende på SSI’s hjemmeside.

Overvågning af RS-virus

Som beskrevet i EPI-NYT 35/21 og 27/21 oplever Danmark lige nu en usædvanlig epidemi af RS-virus. Det samme gør andre lande, fx Holland og Storbritannien. Antallet af smittede per uge har ligget 3-4 gange højere end under de sædvanlige RS-virusudbrud i vintersæsonen.

I uge 41 blev i alt påvist 632 personer med RS-virus blandt 2.420 testede (positivprocent 26,1%). Der er dermed tale om et fortsat fald i smitte, men antallet af smittede ligger fortsat langt højere end under den normale RSV-højsæson i vintermånederne, figur 2.

Laboratoriepåviste tilfælde af RS-virus i denne sæson, samt de fem  foregående sæsoner

Se alle de opdaterede overvågningstal og grafer for RS-virusepidemien her, inklusive rater for hospitalsindlagte børn fordelt på alder og region i Danmark.

Andre luftvejsvirus

I luftvejsprøver analyseret på SSI ses der kun sporadiske positive prøver med rhinovirus, enterovirus og parainfluenzavirus.

Se nærmere på overvågningssiden her.