Staten indgår aftale om salg af vaccineproduktion

Statens Serum Instituts vaccineproduktion sælges til AJ Biologics.

Den danske stat og den malaysiske virksomhed AJ Biologics har underskrevet en aftale om salg af vaccineproduktionen hos Statens Serum Institut.

Med aftalen overtager AJ Biologics vaccineproduktionen for 15 mio. kroner. Vaccineproduktionen producerer bakterie- og virusvaccine til børnevaccinationsprogrammet og til eksport.

Vaccineproduktionen har i de seneste år givet store underskud, og prognoser for fremtiden tyder på yderligere store tab for staten ved selv at producere vacciner til børnevaccinationsprogrammet frem for at købe fra private producenter.

Ingen andre sammenlignelige lande har opretholdt en statslig vaccineproduktion.

Salget af vaccineproduktionen blev sat i gang under den tidligere SR-regering, og aftalen om salget af vaccineproduktionen til AJ Biologics støttes af et bredt politisk flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Radikale Venstre.

Sundhedsminister Sophie Løhde er tilfreds med, at vaccinationsproduktionen nu videreføres af et privat firma:

”Med salget af vaccineproduktionen følger vi nu i fodsporerne på lande som eksempelvis Sverige og Holland, der for flere år siden har valgt at afvikle deres statslige vaccineproduktion og i dag køber vacciner af private firmaer. Nu kører virksomheden videre i privat regi, og det er set ud fra en økonomisk betragtning en god løsning for den danske stat, som slipper for et stort årligt underskud. Jeg er også glad for, at de ansatte efter lang tids usikkerhed har fået en retning på deres fremtid”
Sophie Løhde 

Yderligere oplysninger:
Presse- og kommunikationsrådgiver i Sundheds- og Ældreministeriet, Claus Bøggild, tlf.: 22 82 84 37.

  • AJ Biologics er en del af det malaysiske firma AJ Pharma Holding, som igen er en del af det saudiarabiske forretningskonglomerat Aljomaih.
  • Der er ansat ca. 500 medarbejdere i vaccineproduktionen hos Statens Serum Institut på Amager, og medarbejderne vil fortsætte ansættelsen hos den nye ejer. AJ Biologics tilkendegiver, at de vil modernisere og udvide vaccineproduktionen på SSI.
  • Inden salget er gennemført, skal det godkendes af Folketingets Finansudvalg.
  • Før overdragelsen kan gennemføres, skal der også etableres en række it-systemer, så vaccineproduktionen kan fungere uafhængigt af Statens Serum Institut. Det forventes derfor, at salget vil være endeligt gennemført ultimo 2016.