Influenzavaccine under graviditeten gav ingen øget risiko for sygdom i barndommen

Godt nyt for influenzavaccinerede gravide - børn af gravide, der blev vaccineret mod influenza i 2009 og 2010, har ikke været indlagt oftere end børn af uvaccinerede, viser nye, danske forskningsresultater.

Forskere fra Statens Serum Institut har undersøgt, om børn af mødre, der er blevet influenzavaccineret i graviditeten, har en øget risiko for sygdom i den tidlige barndom. Undersøgelsen publiceres i dag i det velansete internationale tidsskrift JAMA Pediatrics.

En lang række studier har allerede tidligere undersøgt, om influenza vaccination i graviditeten giver anledning til misdannelser eller fødselskomplikationer med betryggende resultater. Men ingen studier har fulgt børnene i længere tid og set på sygdomme, som ikke umiddelbart opstår i forbindelse med graviditeten.

De danske forskere undersøgte mere end 60,000 danske kvinder og deres børn; heriblandt 6000 der havde modtaget den pandemiske influenzavaccine under graviditeten i 2009-2010 sæsonen. Forskerne fulgte herefter børnene og så på, hvor ofte de var på hospitalet, og om de fik konstateret udvalgte alvorlige sygdomme. Resultatet var klart; børn med influenzavaccinerede mødre var ikke oftere på hospitalet i den tidlige barndom end børn, hvis mødre ikke blev vaccineret som gravide.

”Vi er de første forskere der har undersøgt om en vaccine anvendt i graviditeten kan skade fosteret på en måde, der først manifesterer sig som sygdom i barndommen flere år efter vaccination siger studiets hovedforfatter, seniorforsker Anders Hviid, Statens Serum Institut.

Alle de kvinder, der indgik i studiet, havde modtaget den pandemiske influenza vaccine fra 2009-2010. Vaccinen er ikke den samme, som tilbydes gravide i år. Alligevel mener Anders Hviid godt, at studiet kan bruges i dag.

”Influenzavaccinerne ændrer sig fra sæson til sæson, fordi det er forskellige typer influenzavirus, der er i omløb, og vi vil derfor aldrig have helt aktuelle studier, men der er dog visse fællestræk mellem vaccinerne” siger han.