Banebrydende vaccinekoncept stopper infektioner inden de når ind i kroppen

Ny vaccine virker direkte i slimhinderne - kroppens yderste forsvarsværk. Forskere på Statens Serum Institut har udviklet et nyt vaccinekoncept til bl.a. kønssygdomme.

Når forskere skal udvikle vacciner mod sygdomme, der trænger ind i kroppen via slimhinderne, er en af de store udfordringer at få beskyttelse lige dér. Nu er det lykkes at udvikle en vaccinationsstrategi, der kører et effektivt forsvar i stilling i slimhinderne - inden sygdommen når at etablere sig og gøre skade. Perspektiverne i denne teknologi er vidtrækkende og vil på sigt kunne anvendes mod sygdomsfremkaldende virus og bakterier der angriber via slimhinder i luftveje, kønsveje og mave/tarm. 

”De vacciner, vi benytter i dag, beskytter typisk via antistoffer eller celler, der cirkulerer i blodbanen. Det fungerer fint for en række infektioner, men for mange af de mikroorganismer, der får adgang til kroppen via slimhinderne som fx en række kønssygdomme, er resultatet en forsinket eller i værste fald slet ingen beskyttelse, forklarer Peter Lawætz Andersen, direktør for vaccineforskning på Statens Serum Institut.

Sådan virker vaccinen

Vaccinen bryder med konventionel tænkning, fordi den kombinerer to koncepter.

  1. Immunsystemet programmeres:
    Et specialudviklet vaccine hjælpestof sprøjtes ind i musklerne iblandet bestanddele fra virus eller bakterie. Hjælpestoffet programmerer immunsystemet ved at sætte gang i dannelsen af såkaldte TH17 celler, der har en særlig evne til at finde vej helt ud til slimhinderne.
  2. Immunsvaret dirigeres ud til slimhinden:
    Anden gang vaccinerer man ved at tilføre vaccinen direkte på slimhinden (fx via en simpel næsespray) – denne gang er hjælpestoffer unødvendige. Immunsystemets celler og antistoffer fra den første injektion re-dirigeres nu fra blodbanen til slimhinden.

Resultatet er en effektiv beskyttelse mod den pågældende bakterie, fra det øjeblik den forsøger at etablere sig på overfladen. Og selvom anden vaccination bliver påført i næsen, så dirigeres immunsystemet celler også til andre af kroppens slimhinder – fx i kønsvejene.

”Mange har forsøgt at udvikle slimhindevaccination for at opnå lokal beskyttelse, men de nødvendige hjælpestoffer giver ofte nogle uacceptable bivirkninger og direkte vaccination over slimhinden er generelt ikke særlig effektiv. Ved at kombinere de to måder at vaccinere på, kan man helt undgå, at hjælpestofferne kommer i kontakt med den følsomme slimhinde og samtidig få glæde af en meget vigtig del af vores immunforsvar, der assisterer og accelererer immunsvaret lokalt ved denne type infektioner,” forklarer Peter Lawætz Andersen.

Forskerne fra SSI har udviklet og testet det nye vaccinekoncept i mus og grise (for nylig publiceret i Nature Mucosal Immunology og Frontiers in Immunology), og for tiden bliver det afprøvet i aber. Til efteråret starter den første afprøvning i mennesker med en vaccine imod kønssygdommen klamydia.

Læs videnskabelige artikler:

Nature Mucosal Immunology: Vaccine-induced Th17 cells are established as resident memory cells in the lung and promote local IgA responsen

Frontiers in Immunology: Intramuscular Priming and Intranasal Boosting Induce Strong Genital Immunity Through Secretory IgA in Minipigs Infected with Chlamydia trachomatis