Influenzavaccinen beskyttede kun delvist mod influenza denne sæson

Vaccinen mod influenza, som hvert år bl.a. tilbydes danskere på 65 år og derover, indeholdt kun den ene af de to typer influenza, der var i omløb i Danmark. Der var heldigvis en vis beskyttelse imod den alvorligste influenzatype, som ellers har ændret sig i denne sæson, ifølge analyser foretaget på Statens Serum Institut. Dette resultat er lige blevet publiceret i det internationale tidsskrift Eurosurveillance.

I Europa har to forskellige influenzavirus særligt været på banen i denne sæson. Influenza A H1N1pdm09 og influenza B. Influenza A H1N1pdm09 har været i omløb siden influenzapandemien i 2009, hvor den populært blev kaldt ”svineinfluenza”. Denne type rammer særligt unge voksne og midaldrende personer, hvor den kan give anledning til alvorlig infektion, hvorimod ældre er mindre modtagelige Influenza B rammer mest børn og er kendt for ikke at give så alvorligt forløb som influenza A.

SSI undersøger løbende influenzavirus over hele sæsonen

Statens Serum Institut har sammenlignet data fra 3831 personer på 65 år og derover, der blev testet for influenza siden 1. oktober 2015, med data om, hvorvidt de er vaccineret eller ej, og om de fik påvist influenza AH1N1pdm09 eller influenza B.

Derudover blev der lavet immunologiske og genetiske undersøgelser af influenzavirus indsamlet i Danmark. Dette gøres dels for at holde øje med, om influenzavirus ændrer sig over sæsonen, og for at holde øje med, i hvor høj grad, vaccinen beskytter mod influenza.

Ved at sammenholde vaccinationsdækningen blandt dem, der har en positiv, og dem, der har en negativ influenzatest, kunne SSI beregne en vaccineeffektivitet på kun 4% overfor influenza B. Dette stemmer overens med, at det influenza B virus, der var i omløb i Danmark, ikke var inkluderet i denne sæsons vaccine. Effektiviteten overfor influenza AH1N1dm09, det alvorligste virus, var derimod på 35%, hvilket er på niveau med sidste sæson.

WHO anbefaler næste års vaccine på baggrund af overvågning

Det er verdenssundhedsorganisationen WHO, der hver sæson anbefaler, hvilken influenzavaccine, der skal bruges i den kommende sæson i hele Europa og mange andre lande på den nordlige halvkugle. Anbefalingen er baseret på overvågning af influenzavirus i de forskellige lande. De influenzavacciner, der anvendes i Danmark, beskytter mod to influenza A virus og et influenza B virus, som vurderes at blive de hyppigste i sæsonen. I februar besluttede WHO ikke at ændre på influenza A H1N1pdm09 virusstammen i vaccinen til næste sæson.

”Det er velkendt, at influenzavirus løbende ændrer sig, og vi har i denne sæson påvist nogle helt nye ændringer i det influenza AH1N1 virus, der har været i omløb i Danmark. Vi følger ændringer i influenzavirus nøje på SSI, og herunder hvilken betydning disse ændringer fremover vil have for effekten af vaccinen” siger Ramona Trebbien fra Virus Overvågning og Forskning på Statens Serum Institut.

”Det er selvfølgelig betryggende for os og hele Europa, at vores resultater tyder på, at vaccinen beskyttede de ældre ligeså godt mod influenza AH1N1 i denne sæson som sidste år, før virus ændrede sig” siger Hanne-Dorthe Emborg, seniorforsker på Afdeling for Infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut.

”Selvom en vaccineeffektivitet på 35% måske ikke lyder af så meget, skal man huske på, at ældre ikke reagerer helt så godt på vaccinen som yngre. Men der er alligevel god grund til at blive vaccineret, da de der er vaccinerede, også får et mildere forløb af influenza end uden vaccinen” siger Hanne-Dorthe Emborg.

(Læs mere efter denne video om hvordan og hvorfor SSI overvåger influenzaforekomst på baggrund af indberetninger fra bl.a. vagtlæger og sygehuse): 

Meget lille overdødelighed blandt ældre i år

Selvom vaccinen ikke indeholdte det influenza B virus som var i omløb denne sæson, er der kun set en meget lille overdødelighed blandt de ældre sammenholdt med tidligere, og det skyldes at influenza B ikke går så hårdt ud over de ældre. WHO har besluttet at den influenza B type, der var dominerende i denne sæson inkluderes i næste sæsoninfluenzavaccine.

Statens Serum Institut overvåger rutinemæssigt influenzasituationen i Danmark for på den baggrund at kunne sikre det bedste beredskab mod fremtidige epidemier af sygdommen.

Læs den videnskabelige artikel i Eurosurveillance: Influenza vaccine effectiveness in adults 65 years and older, Denmark, 2015/16 – a rapid epidemiological and virological assessment