Vaginalfloraen påvirker graviditetschancen ved assisteret befrugtning

Et nyt studie udført i et samarbejde mellem Fertilitetsklinikken Skive, Hospitalsenhed MIDT og Statens Serum Institut har vist, at chancen for at blive gravid ved reagensglasbefrugtning (IVF behandling) påvirkes af bakteriesammensætning i vagina.

Chancen for at blive gravid ved IVF var 5 gange mindre hos de patienter, som havde høje koncentrationer af to bakterier, som er markører for en abnorm vaginalflora, end hos patienter med normal vaginalflora. Det viser resultaterne af en ny dansk undersøgelse, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Human Reproduction.

Omkring 10% af alle danske børn kommer til verden som resultat af assisteret befrugtning.

”Hvis vi ved at behandle vores patienter for abnorm vaginalflora kan bringe deres graviditetschance op på niveau med dem, som har normal vaginalflora, så vil det være et fantastisk fremskridt. Disse kvinder har formentlig hidtil været meget svære at hjælpe med at blive gravide” siger professor Peter Humaidan, Fertilitetsklinikken Skive, Hospitalsenhed MIDT og Aarhus Universitet.

Abnorm bakterieflora er en hyppig tilstand

Den abnorme bakterieflora, karakteriseret som ”bakteriel vaginose”, er en hyppig tilstand, som findes hos omkring 15% af alle danske kvinder. Blandt fertilitetspatienterne i den aktuelle undersøgelse havde 28% ”abnorm vaginalflora” bedømt ved anvendelse af molekylærbiologiske metoder som diagnostisk værktøj. Gruppen med abnorm vaginalflora udgør således en væsentlig del af de kvinder, der kommer til behandling for barnløshed.

Chancen for at blive gravid ved IVF behandling var kun 9% hos de kvinder, som havde høje koncentrationer af bakterierne Atopobium vaginae eller Gardnerella vaginalis sammenlignet med 44% blandt de kvinder, som ikke havde bakterierne eller kun havde bakterierne i små mængder. Det viste undersøgelsen, der er udført af stud.med. Thor Haahr under vejledning af professor Peter Humaidan og overlæge Jørgen Skov Jensen, SSI.

Da graviditetsraterne blev gjort op, stod det meget tydeligt klart, at de vaginale bakterier nedsætter graviditetsraten blandt IVF patienter.

Flere analyser og ny undersøgelse skal give endnu mere viden om bakterieflora

Prøverne, som indgik i undersøgelsen, er netop nu ved at blive analyseret med ”next-generation-sequencing, som giver en endnu bedre detaljeringsgrad af bakteriefloraen.

”Vi forventer at blive klogere på, hvilke bakterier, der kan regnes for sunde og ikke-sunde i reproduktionssammenhæng”, siger Thor Haahr, der netop er startet som ph.d. studerende ved Aarhus Universitet for at forske videre i, hvilken betydning bakteriefloraen i reproduktionsorganerne har for graviditetschancen blandt infertile par.

Forskerholdet planlægger nu en lodtrækningsundersøgelse, hvor kvinder med abnorm vaginalflora enten får behandling med antibiotika sammen med tilskud af de ”gode mælkesyrebakterier”, mælkesyrebakterier alene, eller kun placebomedicin.

”Det er af afgørende betydning, at vi finder ud af, om det faktisk vil hjælpe på graviditetschancen at give antibiotika og/eller tilskud af mælkesyrebakterier, for det er nemlig ikke sikkert, at man helt kan fjerne bakterierne ved antibiotisk behandling alene” siger overlæge Jørgen Skov Jensen fra Statens Serum Institut.