Myggeoverført zikavirus lokalt i Florida

For første gang har man konstateret smitte med zikavirus overført ved stik af lokale Aedes-myg i Miami-området i staten Florida i USA. Gravide anbefales at udskyde ikke nødvendige rejser til de berørte områder.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har meddelt, at der fra staten Florida i USA er rapporteret om tilfælde af zikavirus-infektion hos indtil videre 14 personer, som formentlig alle er blevet smittet ved stik af lokale Aedes-myg. De pågældende personer har ikke været på rejse til områder med kendt forekomst af zikavirus, og har ej heller haft seksuel kontakt med personer, som kan være smittet med zikavirus. Derfor må det antages, at smitten er sket ved stik af lokale Aedes-myg. Den vigtigste myggevektor for zikavirus, Aedes aegypti, findes lokalt i Florida.

De rapporterede zika-tilfælde er konstateret i Miami i den sydlige del af Florida. Man har senest identificeret et specifikt område i den nordlige del af Miami by, Wynwood, hvor aktiv transmission af zikavirus pågår. Situationen følges tæt og der er iværksat omfattende overvågning for at afklare zika-transmissions omfang. Man mener, at smitten med zikavirus er startet i ca. midten af juni. Idet mygge-aktiviteten er høj i området, forventer man at se yderligere tilfælde i den kommende tid.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har udsendt advarsel om, at særligt gravide kvinder og kvinder som påtænker at blive gravide bør undgå ophold i de berørte områder i Miami. Gravide kvinder, der har opholdt sig i Wynwood-området siden midten af juni, skal være særligt opmærksomme på muligheden for smitte. Dette gælder også deres seksualpartnere idet zikavirus kan overføres seksuelt.

Vi anbefaler endvidere, at danskere der enten planlægger rejse til Florida eller opholder sig i Florida følger med i udviklingen, da risikovurderingen kan ændre sig såfremt der findes smitte med zikavirus i andre områder. Dette er især relevant for kvinder, der er gravide eller påtænker at blive gravide, samt partnere til gravide kvinder.

Derudover gælder de sædvanlige anbefalinger for rejsende til områder med risiko for zikavirus, hvor alle rejsende, i videst muligt omfang må forsøge at undgå myggestik og dermed smitte med zikavirus.

Der henvises i øvrigt til SSI’s seneste opdatering og anbefalinger om zikavirus fra 15. juli 2016.