Gravidscreeningen
Målet med den generelle screening af gravide er at undgå overførsel fra mor til barn af hiv, hepatitis B og syfilis. Den praktiserende læges rolle er afgørende for, at screeningen er en succes, tabel 1.
Generel screening af gravide for hepatitis B blev indført 1. november 2005, og for hiv og syfilis 1. januar 2010. Langt de fleste tilfælde af smitte fra en gravid med en af de tre sygdomme er blevet forhindret.
Der er set en bekymrende stigning i syfilis blandt danske gravide; syv af de 12 gravide, der blev fundet positive for syfilis var af dansk herkomst. I årene 2010 til 2014 har dette tal ligget mellem én og fire. Dette viser, at syfilis ikke udelukkende er en sygdom blandt homoseksuelle mænd, men atter er introduceret blandt heteroseksuelle.
Da der findes mange falske positive screeningsundersøgelser for syfilis blandt gravide, skal der udføres fuld serologisk undersøgelse af alle, der er fundet positive i screeningstesten.
For at diagnosticere de børn, der smittes intrauterint med hepatitis B, skal den praktiserende læge undersøge alle børn, født af bærermødre, efter endt vaccinationsserie, dvs. når barnet er 13-15 måneder.
Læs mere i EPI-NYT 35/16