SSI forbedrer måling af koncentrationsniveauet for behandlingen af invasive svampeinfektioner

Sammenhængen mellem terapeutisk niveau af itraconazol, posaconazol og voriconazol og behandlingssucces er dokumenteret i flere kliniske studier.

Koncentrationer udenfor det anbefalede terapeutiske niveau ses hyppigt. For itraconazol og posaconazols vedkommende betinget af varierende metabolisme og hvilken formulering der vælges (kapsel, oral mixtur, tablet), for voriconazols vedkommende betinget af varierende metabolisme og for alle tre desuden interaktion med andre lægemidler. For at sikre optimal dosering anbefales det at kontrollere dalniveau i blodet (serum eller plasma).

SSI har indført HPLC bestemmelse af disse lægemidler per 18 april mod tidligere at anvende et bioassay. Dette betyder, at skift af behandling, ukorrekt oplysning om præparatvalg eller samtidig co-medicinering med andre svampemidler ikke længere influerer på resultatet og dermed ikke indebærer en risiko for fejlagtige svar. Analysen udføres dagligt for alle tre lægemidler.

Læs mere om de enkelte analyser:

Diagnostik-Nyt: Studie af Voriconazol-koncentrationsmålinger

Maiken Cavling Arendrup

Kontakt

Maiken Cavling Arendrup, Prof., Overlæge, Fagchef, PhD., Dr. Med., FESCMID, Bakterier, parasitter og svampe / Svampeforskning
T. 32683223 @. maca@ssi.dk Se profil