Til kamp mod diskrimination af hiv-positive
Første december er international aids-dag (World AIDS Day). Formålet er at skabe opmærksomhed på såvel den globale, som den lokale bekæmpelse af hiv og aids. Temaet i årets kampagne i AIDS-Fondet er anti-diskrimination: ”Mød mennesker med hiv ligesom du møder alle andre”
På verdensplan er antallet af nye hiv-tilfælde og antallet af aids-dødsfald på vej ned. Men flere mennesker diagnosticeres med hiv end antallet, der sættes i behandling. Det går med andre ord for langsomt med at sætte verdens hiv-positive i behandling.
I Danmark har der i mange år været adgang til gratis hiv-test og effektiv behandling. I den gruppe, der er mest ramt af hiv, nemlig mænd der har sex med mænd, bliver et stigende antal testet hyppigt, og derved bliver de hiv-smittede diagnosticeret tidligere. Tidlig diagnose er hensigtsmæssig for den hiv-positive, fordi det er en helbredsmæssig fordel at komme i behandling straks. Det er også en fordel for omverden, fordi en velbehandlet hiv-positiv ikke smitter videre.
På grund af angst for stigma og diskrimination vælger en del af de mennesker, der kunne have en mistanke om, at de var hiv-smittede, dog testen fra. Angsten for diskrimination er ikke indbildt. Mange danskere tror fortsat, at hiv smitter gennem spyt, kys, tårer eller kram, selvom dette er forkert. Og selvom velbehandlet hiv med den moderne medicin nu heller ikke længere smitter ved seksuel kontakt. Netop denne manglende viden bliver derfor et problem for forebyggelsen af hiv i Danmark.
AIDS-Fondets World AIDS Day kampagne 2016 vil - gennem oplysning om den manglende smittefare - få danskerne til at droppe angsten, og invitere mennesker med hiv ind i varmen.
Håbet er, at i takt med, at angsten for hiv-positive falder, kan stigma og diskrimination undgås, og flere danskere vil tage mod til sig og få taget hiv-tests tidligere og hyppigere, hvorefter flere hiv-positive vil kunne komme i tidlig behandling, hvilket igen vil bryde flere smittekæder.
Men tidlig testning og behandling kan ikke stå alene, hvis antallet af nye hiv-diagnoser for alvor skal nedbringes. Hertil kræves også et øget fokus på forebyggelsen af hiv.
I årets internationale World AIDS Day-kampagne retter UNAIDS fokus på såvel de kendte som de nye metoder til hiv-forebyggelse. Særligt fokus er der på Pre Eksposure Prophylaxis (PrEP). PrEP går ud på at de personer, der er i størst risiko for at få hiv, behandles med forebyggende hiv-medicin. Denne form for forebyggelse har vist sig mere effektiv end nogen anden, og anbefales af UNAIDS, WHO, ECDC og flere andre internationale organisationer med fokus på HIV. PrEP egner sig kun til mennesker, der er i særlig stor risiko for at få hiv, hvilket i Danmark i praksis er mænd, der har sex med mænd.
Ud over PrEP, er der fortsat fokus på de øvrige forebyggelsesmetoder: kondomer og glidecreme, rene sprøjter, kanyler og andet injektionsudstyr samt substitutionsbehandling med fx metadon samt (i Afrika) frivillig mandlig omskæring. Da velbehandlede hiv-positive ikke smitter med hiv, er hiv-behandling også en effektiv forebyggelse (Treatment as prevention, TasP).
For at blive tilbudt behandling, skal man kende sin hiv-status, og det kræver, at man er hiv-testet.
Sundhedsstyrelsens retningslinjer for hiv-testning peger især på tre grupper, der bør tilbydes testning:
- Mænd, der har sex med mænd, bør testes minimum en gang årligt, og oftere hvis de dyrker kondom-fri sex.
- Indvandrere fra Afrika syd for Sahara, Asien og Østeuropa bør hiv-testes ved ankomsten til Danmark eller første gang, de er i kontakt med sundhedsvæsnet uanset årsagen til kontakten.
- Patienter med uforklarlige symptomer eller med signal-sygdomme bør ligeledes hiv-testes.
Hiv og aids på verdensplan
- 37 millioner lever med hiv i verden
- 2,1 millioner blev smittet i 2015
- 1,1 millioner mennesker døde af aids i 2015
- Halvdelen af alle hiv-smittede i verden er ikke klar over, at de er smittet
- 17 million hiv-smittede på verdensplan får hiv-medicin
- Siden 2010 er antallet af børn født med hiv halveret (fra 290.000 til 150.000)
- Mens antallet af nye hiv-diagnoser faldt med 14 % i perioden 2010-2015 i Øst- og Sydafrika steg antallet i Østeuropa og Centralasien med 57 %.
(kilde)
Hiv i Danmark
- Knap 6.000 lever med hiv i Danmark
- Ca. 100 blev smittet med hiv i Danmark i 2015
- 10 mennesker døde af aids i Danmark i 2015
- Ca. 9 % af de hiv-positive i Danmark er ikke klar over, at de er hiv-smittede
- Ingen børn blev født med hiv i Danmark i 2015.
Links til hiv-resurser og hiv-organisationer i Danmark:
- www.unaids.org/en
- www.theglobalfund.org/en/
- www.hivtestingweek.eu
- www.hiveurope.eu
- www.cphiv.dk
- www.aidsfondet.dk
- www.hiv-danmark.dk
- www.positivgruppen.dk
- www.aidsfondet.dk/hivtest
- www.sexogsamfund.dk

Kontakt
Susan Cowan,
Sektionsleder,
Infektionsepidemiologi & Forebyggelse / Sex- og Blodoverførte infektioner
T. 32683444
@. sco@ssi.dk
Se profil