Udbrud af ornitose fra Vildsund Marked i Thy

Der er siden 19. august 2016 blevet anmeldt seks tilfælde af sygdommen ornitose. Flere tilfælde kan spores tilbage til deltagelse i et dyrskue, der blev afholdt fra 26.-28. juli nær Thisted.

Ornitose, eller papegøjesyge, er en luftvejsinfektion, der kan overføres fra fugle til mennesker. Inkubationstiden er normalt mellem 7 og 14 dage, men både kortere og længere perioder er set. Sygdommen er i de fleste tilfælde mild og viser sig oftest med influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine, men kan hos nogle patienter udvikle sig til en alvorlig lungebetændelse.

Der er konstateret et udbrud af ornitose i forbindelse med et dyrskue, Vildsund Marked, der blev afholdt fra 26.-28. juli nær Thisted.

Patientsikkerhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut arbejder i fællesskab på at opklare udbruddet. Indtil videre er den nøjagtige smittekilde ikke fundet, og det er endnu uvist, om der fortsat er risiko for smitte.

Personer med de beskrevne symptomer, der har været på Vildsund Marked eller har været i kontakt med fugle derfra, anbefales at søge egen læge med henblik på at blive undersøgt for ornitose. Læger i området bør ligeledes være opmærksomme på muligheden i forbindelse med diagnostik og behandling af patienter med atypiske lungeinfektioner, hvis patienterne har været på dyrskuet, eller haft kontakt til fjerkræ eller andre fugle.

Søren Anker Uldum

Kontakt

Søren Anker Uldum, Fagchef, Bakterier, parasitter og svampe / Legionella og mycoplasma
T. 32683194 @. su@ssi.dk Se profil