Ny screeningsundersøgelse kan på en enkelt patientprøve analysere for mange forskellige infektionssygdomme

Statens Serum Institut har udviklet en ny diagnostisk mikrobiom undersøgelse, som kan detektere de fleste bakterielle, svampe og parasitære patogener. Analysen er en videreudvikling af den klassiske 16S/18S PCR metode og er i stand til at påvise ellers oversete kliniske relevante mikroorganismer og multimikrobielle infektioner.

Udredningen af eksempelvis patienter med kroniske sygdomme, patienter med immundefekter eller immunsupprimerede efter transplantation eller behandling med biologiske lægemidler er vanskeligt, da både spektret af patogener kan være både mangfoldigt og multimikrobielt. Dette gælder især ikke- eller vanskelige dyrkbare patogener, da patienter ofte har været i antimikrobiel behandling før prøvetagningen. Den diagnostiske udredning kan yderligere kompliceres af, at den kliniske tilstand ikke altid er indikativ for hvilken mikrobiologisk analyse, der er behov for.
Den kliniske og mikrobiologiske udfordring kan dog mindskes ved anvendelse af denne mere brede og følsomme diagnostiske mikrobiom undersøgelse.

Mikrobiom undersøgelsen benytter en avanceret broad-range DNA-baseret PCR metode med efterfølgende NGS sekventering og er en videreudvikling af 16S/18S PCR metoden som gør brug af Sanger sekventering. Den kan påvise og identificere mere end 50.000 forskellige bakterier og eukaryote arter. Metoden er testet på pools, tilsat mere end 60 kendte forskellige arter af parasitter, svampe og bakterier. Derudover er metoden testet på mere end 400 kliniske prøver indsendt primært til undersøgelse for bakterielle eller parasitære infektioner.
På baggrund af disse resultater, har sensitiviteten for denne analyse vist sig overordnet at være på niveau med eller bedre end traditionelle metoder, som mikroskopi, dyrkning og PCR.

Undersøgelsen rekvireres ved at bestille ”Mikrobiom 16S/18S (bakterier, svampe, parasitter” (R-nr. 1008) via Webreq i modulet Klinisk Kemi, på blanket nr. 1 "Bakterier" (lys orange kant) eller på blanket nr. 11 "Svampe og parasitter" (mørk orange kant). Pris: 2.500 kr.

Yderligere information

For yderligere information ang. undersøgelserne henvises til beskrivelsen af analysen "Mikrobiom 16S/18S (bakterier, svampe, parasitter" i Diagnostisk Håndbog.

Kurt Fuursted

Kontakt

Kurt Fuursted, Sektionsleder, Bakterier, parasitter og svampe / Kli. bakt. reference, hæmophilus, kighos
T. 32683719 @. kfu@ssi.dk Se profil