Hver 9. dansker købte kolesterolsænkende lægemidler i 2014
NYHED FRA SUNDHEDSDATASTYRELSEN: En ny opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at hver 9. dansker købte kolesterolsænkende lægemidler i 2014. Af dem fik godt 350.000 danskere kolesterolsænkende lægemidler som primær forebyggelse.
Sundhedsdatastyrelsen (tidligere Statens Serum Institut) har netop offentliggjort en ny analyse om forbruget af kolesterolsænkende lægemidler.
Det bliver ofte diskuteret hvem og hvor mange, der bør tilbydes denne behandling. I dette Medicinforbrug - Indblik ser vi nærmere på, hvor mange personer, der ser ud til at være i henholdsvis primær og sekundær forebyggende behandling (profylakse).
Hver 9. dansker er i kolesterolsænkende lægemiddelbehandling
I 2014 indløste ca. 623.000 personer mindst én recept på kolesterolsænkende lægemidler, hvilket svarer til hver 9. dansker. Antallet af personer i kolesterolsænkende behandling har ligget nogenlunde stabilt i de sidste 3 år.
Primær eller sekundær forebyggelse?
Forhøjet fedt- og kolesterolindhold i blodet (hyperlipidæmi og hyperkolesterolæmi) er en tilstand, der øger risikoen for, at udvikle åreforkalkning og iskæmiske hjerte-kredsløbssygdomme. Forebyggelse af hjerte-karsygdom omfatter såvel primær som sekundær profylakse.
I analysen har vi set på, hvor mange, der er i henholdsvis primær profylakse og sekundær profylakse i 2014. Tallene viser, at næsten 350.000 danskere får kolesterolsænkende lægemidler som primær profylakse.
Læs 'MedicinForbrug - Indblik: Kolesterolsænkede lægemidler' (PDF)
1. november 2015 blev det tidligere National Sundhedsdokumentation og -it på Statens Serum Institut etableret som en ny selvstændig sundhedsdatastyrelse. Sundhedsdatastyrelsen vil få en ny hjemmeside i 2016, men indtil den er på plads, vil nyheder fra Sundhedsdatastyrelsen både blive offentliggjort på styrelsens midlertidige hjemmeside og på ssi.dk.