Tarmsygdom øger risiko for komplikationer ved graviditet

Kvinder, der lider af inflammatorisk tarmsygdom har øget risiko for svangerskabsforgiftning og for at føde for tidligt, viser ny forskning fra Statens Serum Institut.

Inflammatorisk tarmsygdom dækker over de to diagnoser Crohns sygdom og colitis ulcerosa. Cirka 15.000-20.000 danske kvinder har inflammatorisk tarmsygdom og spørgsmålet om, hvorvidt sygdommen eller behandlingen medfører risici for mor eller barn under graviditeten har været undersøgt flere gange, uden at man har kunnet give et entydigt svar.

Nu har forskere fra Statens Serum Institut fået offentliggjort et af de hidtil største og mest omfattende studier, hvor de har haft mulighed for at se på både diagnoser, medicin og forskellige livsstilsfaktorer, der kan have betydning for en eventuel risiko under graviditeten.

Resultatet af undersøgelsen, der netop er offentliggjort i PLOS ONE viser, at inflammatorisk tarmsygdom øger risikoen for både for tidlig fødsel og alvorlig svangerskabsforgiftning – især for kvinder, der fik medicin mod sygdommen under graviditeten:

”Vi har vist, at inflammatorisk tarmsygdom har en tydelig sammenhæng med svær svangerskabsforgiftning, for tidlig hindebristning og for tidlig fødsel ved igangsættelse eller kejsersnit. Disse sammenhænge så vi stort set kun hos kvinder, der brugte kortikosteroider mod sygdommen. Men vi fandt også mindre sammenhænge mellem tarmsygdom og risiko for fx spontan for tidlig fødsel blandt kvinder, der ikke brugte medicin. Derfor er der noget, der tyder på, at sygdommen i sig selv også spiller en rolle i flere typer komplikationer ved graviditet og fødsel”, siger Heather Boyd, seniorforsker på Statens Serum Institut.

Registeroplysninger og spørgeskemaer giver detaljerede oplysninger

I deres studie brugte forskerne oplysninger fra en række danske registre og forskningsdatabaser. Det vigtigste redskab var forskningskohorten Bedre sundhed i generationer (BSIG) [tidligere Bedre sundhed for mor og barn], som omfatter detaljerede oplysninger om mere end 85.000 kvinder, som var gravide i perioden 1996-2002, og deres børn. Kvinderne, der meldte sig selv og deres børn til projektet, svarede blandt andet på spørgsmål om kost, livsstil, medicinforbrug, osv.

Ud over data fra BSIG brugte forskerne registeroplysninger om diagnoser, fødselsforløb, misdannelser og lægemiddeludskrivninger og kunne dermed se, om de cirka 700 kvinder i BSIG, der havde fået diagnosticeret inflammatorisk tarmsygdom før eller under graviditeten, havde større risiko for forskellige komplikationer eller for at få et barn med misdannelser end kvinder uden sygdommen.

Læs den videnskabelige artikel

Inflammatory Bowel Disease and Risk of Adverse Pregnancy Outcome