Bakteriesammensætning og ikke genetikken afgør, om man har stafylokokbakterier i næsen

Nyt studie af danske tvillingers næsebakterier kan vise nye veje til at bekæmpe spredning af stafylokokker, ikke mindst MRSA.

Stafylokokker, Staphylococcus aureus, bæres naturligt i næsen af 30-50% af  alle mennesker. Det er kun de færreste, der bliver syge af bakterierne, men flere undersøgelser har vist, at de, som bærer denne bakterie i næsen har en øget risiko for at få stafylokokinfektioner herunder alvorlige blodforgiftninger.

Resultaterne af en helt ny undersøgelse af danske tvillinger tyder på, at menneskers bakterielle næseflora kan inddeles i forskellige typer, og at disse typer ikke er arveligt bestemt. Desuden viser resultaterne, at nogle bakterier muligvis kan beskytte mod tilstedeværelsen af stafylokokker.

Det nye studie, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Science Advances er lavet i samarbejde mellem forskere fra Statens Serum Institut, Dansk Tvillingeregister ved Syddansk Universitet og to amerikanske institutioner, Translational Genomics Research Institute (TGen) og Milken Institute School of Public Health (SPH) ved George Washington University,

Dette forskersamarbejde undersøgte sammensætningen af bakterier i næsepodninger fra enæggede og tveæggede danske midaldrende tvillingepar.

“Vi viser at der ikke er nogen stærk arvelig sammenhæng i de bakterier, som koloniserer vores næser. Derimod viser forskningen, at der findes klare grupperinger af forskellige bakteriesamfund i vores næser” fortæller professor Paal Skytt Andersen afsnitsleder i afdeling for Mikrobiologi og Infektionskontrol, som er en af hovedmændene bag studiet.

Desuden viste forskerholdets resultater, at visse bakterier kan forhindre stafylokokker i at gro i næsen. Et eksempel er den harmløse at mælkesyrebakterie Dolosigranulum. Studiet viste, at hvis man har store mængder af Dolosigranulum, så var der få stafylokokker i næsen og omvendt.

“Vi tror at dette studie giver de første tegn på, at man ved at indføre specifikt probiotika i næsen ville kunne forhindre eller fjerne stafylokokker fra næsen. Hvis man kan udvikle en måde at tilføre de gavnlige bakterier i næsen, vil man måske kunne forhindre tilstedeværelsen af potentielt farlige bakterier som stafylokokker – fx før operationer, eller hvis man er bærer af MRSA bakterier, som er resistente stafylokokker” siger Paal Skytt Andersen.

Forskerholdet undersøgte også kønsforskelle, og i modsætning til hvad man hidtil har troet, fandt de, at der ikke var forskel i sandsynligheden for at bære stafylokokker, men dog at mænd generelt bærer t flere bakterier i deres næser end kvinder.

Forskningsprojektet har fået tilskud fra NIH 1R15DE021194-01 and AI101371-02 og det danske tvillingeregister er støttet af det Nationale program for Forskningsinfrastruktur  (2007) fra Det danske forskningsråd.

Læs den videnskabelige artikel i Science Advances:

Staphylococcus aureus and the ecology of the nasal microbiome