Familiemedlemmer har højere risiko for inflammatorisk tarmsygdom

Risikoen for at få tarmsygdomme som fx Crohns sygdom er betydeligt øget, hvis en person i den nære familie lider af sygdommen, viser ny dansk forskning fra bl.a. Statens Serum Institut.

Forskere fra Statens Serum Institut; Institut of regional sundhedsforskning ved Syddansk Universitet, og Sygehus Sønderjylland, har kortlagt risikoen for at få inflammatorisk tarmsygdom hos slægtninge til personer, der selv lider af inflammatorisk tarmsygdom.

Forskerne fandt en op til 8 gange øget risiko hos børn, søskende og forældre til personer med inflammatorisk tarmsygdom, mest udtalt for sygdommen Crohns sygdom. For bedsteforældre, onkler, tanter nevøer og niecer var risikoen 2,5 gange større.

Fremskriver man disse tal betyder det, at blandt yngre søskende til en patient, der lider af Crohns sygdom i aldersgruppen 20-25 år, kan risikoen være op til 2% for at pådrage sig inflammatorisk tarmsygdom over den næstfølgende 10-årige periode.

”Vores resultater kan bruges til at rådgive familiemedlemmer til IBD-patienter og på lidt længere sigt identificere personer, der kunne have gavn af fremtidige forebyggende tiltag”, siger læge og ph.d. studerende Frederik Trier Møller en af forfatterne bag undersøgelsen, som er publiceret i the American Journal of Gastroentorology.

De inflammatoriske tarmsygdomme er kroniske sygdomme, der rammer op mod 1 ud af 100 danskere, hyppigst yngre mennesker, hvor der ofte er behov for operationer og immunsænkede behandling.

Undersøgelsen er blandt andet baseret på data fra landspatient-registret om 45.857 danskere, der har fået diagnosticeret inflammatorisk tarmsygdom i perioden 1977 og 2011.

Læs den videnskabelige artikel i the American Journal og Gastroentorology