Lavere beskyttelse af årets influenzavaccine end forventet

Det influenzavirus, der er hyppigst i år, har muteret. Derfor har vaccinen ikke ydet optimal beskyttelse.

Influenzaen har ramt Danmark senere end de fleste andre EU-lande, og sæsonen har været kortere end vanligt. Til gengæld har det hyppigste influenzavirus, der har cirkuleret blandt danskerne og gjort dem syge, været influenza A H3N2, der desværre har ændret sit arvemateriale (virus har muteret) så tilpas meget, at vaccinen ikke har haft den optimale beskyttende virkning.

De seneste data fra det Nationale Influenza Center på Statens Serum Institut viser, at 9 ud af 10 af de undersøgte Influenza A H3N2 denne sæson, er den nye muterede variant, hvor vaccinen kun yder begrænset beskyttelse. Influenza A H3N2 har udgjort op mod 70% af alle de influenzaprøver, SSI har typet i det nationale influenza reference laboratorium.

”Grundlaget for vores overvågning er influenzaprøver fra syge danskere i hele landet, så derfor kan vi fastslå, at dette nye muterede influenzavirus har ramt hele landet og folk i alle aldre. Vi ser også, at procentdelen af H3N2 typen nu er langsomt svindende, og andelen af influenza A H1N1 begynder at stige. Dette er godt nyt, da denne subtype stemmer helt overens med det H1N1 virus, der er i vaccinen og vaccinen derfor forventes at beskytte godt mod H1N1”
Overlæge Thea Kølsen Fischer, Statens Serum Institut

Det billede af en influenzasæson domineret af et muteret influenza A H3N2 har været det samme over det meste af Europa: "Start of the 2014/15 influenza season in Europe: drifted influenza A(H3N2) viruses circulate as dominant subtype".

Udover stigningen af influenza A subtypen H1N1 ser vi også en stigning i andelen af influenza B virus. Influenza B virus ændrer sig generelt i mindre grad end influenza A virus, det forventes derfor, at influenza B komponenten i vaccinen ligeledes vil yde god beskyttelse overfor de cirkulerende influenza B virus.