Udbrud af poliolignende sygdom i Ukraine

To børn fra det sydvestlige Ukraine har fået symptomer på børnelammelse forårsaget af et særligt poliovirus.

De to børn på henholdsvis 4 år og 10 måneder blev syge af en poliolignende sygdom allerede den 30. juni og 7. juli 2015. Det har nu vist sig, at sygdommen skyldes en vaccinestamme af poliovirus type 1, som har generhvervet sine sygdomsfremkaldende egenskaber.

WHO er i dialog med de nationale sundhedsmyndigheder i Ukraine om snarest muligt at gennemføre flere nationale vaccinationskampagner af alle børn under 5 år for at inddæmme udbruddet.

Tilfældene er fra Zakarpatskaya oblast i det sydvestlige Ukraine, som danner grænser med Rumænien, Ungarn, Slovakiet og Polen.

WHO vurderer, at risikoen for spredning i Ukraine er høj, men at risikoen for spredning uden for Ukraine aktuelt er lav.

Såkaldte cirkulerende vaccine-deriverede poliovirus (cVDPV) er velkendte, og opstår i befolkninger med utilstrækkelige vaccinationstilslutninger. Vaccinestammen – som gives oralt, og derefter udskilles via afføringen – kan derfor cirkulere i befolkningen og langsomt genvinde evnen til at forårsage polio. Dette er i 2015 også set på Madagaskar, hvor der indtil 7. juli var påvist ni tilfælde af cVDPV.

Ukraine har i længere tid været i særlig risiko for udbrud af smitsomme sygdomme pga. lav vaccinationstilslutning. I 2014 blev kun halvdelen af alle børn således fuldt vaccineret mod polio og andre vaccineforebyggelige sygdomme.

Alle rejsende til områder hvor polio forekommer bør være fuldt vaccineret mod polio svarende til det danske børnevaccinationsprogram. Hvorvidt WHO vil indføre anbefalinger om poliovaccination for rejsende fra Ukraine som de, der aktuelt gælder for rejsende fra en række lande, hvor polio forekommer, primært Pakistan og Afghanistan, er endnu uafklaret.

Læs mere på Rejser og smitsomme sygdomme