Tre tilfælde af spædbarnsbotulisme

Fra december 2014 til marts 2015 fik tre børn i Københavnsområdet i alderen 5-6 måneder påvist spædbarnsbotulisme. Diagnosen blev imidlertid ikke stillet med det samme, fordi sygdomsbilledet kan forveksles med andre tilstande. Sygdommen viser sig fx ved tegn på forstoppelse, nedsat sutte- og synkeevne, sløvhed, svækket ansigtsmimik og tiltagende muskelsvækkelse eller -lammelse.

Spædbarnsbotulisme skyldes indtagelse af sporer fra bakterien Clostridium botulinum, som i tarmkanalen hos spædbørn kan omdannes til toksinproducerende bakterier. Dette skyldes, at spædbørn endnu ikke har en stabil tarmflora, som kan beskytte mod denne bakterievækst. Botulinumtoksin bliver herefter optaget i de motoriske nerveceller og fører til neuromuskulær blokade.

Sporer fra bakterien forekommer naturligt i miljøet, og indtagelse af honning med sporer udgør smittekilden i 20 % af tilfældene. Smittekilden er ukendt for de tre beskrevne tilfælde, men typning af bakterierne tyder på, at de tre tilfælde var enkeltstående og ikke en del af et udbrud.

Progression af sygdommen kan forebygges ved indgivelse af modgift der indeholder antistoffer, der inaktiverer toksinerne. Er lammelser først indtrådt, kan helbredelse kun ske ved gendannelse af nerveender. Derfor bør behandling med modgift indledes allerede ved begrundet mistanke om botulisme og ikke afvente mikrobiologisk diagnostik.

Læs om de tre tilfælde samt diagnostik og behandling af spædbarnsbotulisme i EPI-NYT 17/2015