World AIDS Day: Velbehandlet hiv smitter ikke
Første december er International AIDS dag (World AIDS Day). Formålet er at skabe opmærksomhed om såvel den globale som den lokale bekæmpelse af hiv og aids.
Hvert år lanceres der World AIDS Day-kampagner både internationalt og her i Danmark. Herhjemme er det AIDS-Fondet, der står for dem. Kampagnerne er forskellige, men budskabet er det samme: Hiv smitter ikke ved social kontakt, ved at spise mad som en hiv-smittet har lavet eller ved at være kollega med en hiv-smittet. Og velbehandlede hiv-positive smitter ikke. Det er budskaber, der skal gentages mange gange. Alt for mange danskere har en ubegrundet frygt for hiv- smitte, der resulterer i afstand og fordomme.
Hiv-smittede skal diagnosticeres tidligere
I Danmark har der i mange år været adgang til gratis og effektiv hiv-behandling. Det er slået fast, at jo før man kommer i behandling for hiv, des bedre muligheder har man for at bevare et godt helbred. Derudover reduceres smitsomheden hos en velbehandlet person, så vedkommende ikke risikerer at smitte videre. Derfor anbefales det, at hiv-smittede tilbydes behandling så hurtigt som muligt efter diagnosen.
For at blive tilbudt behandling skal man kende sin hiv-status, og det kræver, at man er hiv-testet. Mænd, der har sex med mænd (MSM), er den gruppe, der oftest rammes af hiv i Danmark. Blandt MSM blev 37 % af dem, der fik diagnosen hiv i 2014 eller i 2015 først testet, da de havde et CD4-tal under 350. Det betyder, at over en tredjedel først fik diagnosen flere år inde i sygdomsforløbet, hvor deres immunsystem kunne have taget mere skade, end hvis de var blevet diagnosticeret år forinden. For heteroseksuelt smittede var andelen helt oppe på 67 %. Værst så det ud for heteroseksuelt smittede indvandrere, blandt hvem 72 % var sent testede sammenlignet med 53 % af de heteroseksuelt smittede danskere.
Frygt for reaktion udsætter test
Gentagne undersøgelser blandt hiv-positive, der var sent testet, har vist, at det især var frygten for omgivelsernes reaktion, der holdt dem tilbage fra at blive testet for hiv tidligere. Med andre ord, det stigma, som stadig omgiver sygdommen hiv, og de mennesker, der er hiv-positive, er med til at drive den fortsatte smittespredning, fordi de, som ikke ved, de er hiv-positive, ikke kommer i behandling, og derfor kan smitte andre.
Alle kan frit få taget hiv-test
I Danmark kan alle frit få taget en hiv-test hos lægen, på sygehuset eller i et af de specielle checkpoints for MSM og personer fra lande med høj forekomst af hiv. Desuden fremhæver Sundhedsstyrelsen i retningslinjerne for hiv-testning tre grupper, som lægerne bør tilbyde testning, også hvis vedkommende ikke selv bringer hiv-test på bane:
- Mænd, der har sex med mænd, bør testes minimum én gang årligt, og oftere hvis de dyrker kondom-fri sex
- Indvandrere fra Afrika syd for Sahara, Asien og Østeuropa bør hiv-testes ved ankomsten eller første gang, de er i kontakt med sundhedsvæsnet, uanset årsagen til kontakten
- Patienter med uforklarlige symptomer eller med signal-sygdomme bør ligeledes hiv-testes.
Derudover tilbydes alle gravide automatisk en hiv-test, når de kommer til første graviditetskontrol hos lægen.
Hiv og aids på verdensplan
- 37 millioner lever med hiv i verden
- 2 millioner blev smittet i 2014
- 1,2 millioner mennesker døde af aids i 2014
- Halvdelen af alle hiv-smittede i verden er ikke klar over, at de er smittet
- 15 millioner hiv-smittede på verdensplan får hiv-medicin
- Siden 2000 er 38 millioner smittet med hiv, hvoraf 25 millioner er døde
- I Østeuropa, Centralasien, Mellemøsten og Nordafrika stiger antallet af nye hiv-infektioner
- I Afrika syd for Sahara, Latinamerika, Caribien og Sydøstasien falder antallet af nye hiv-infektioner.
(Kilde: UNAIDS)