Statens Serum Institut udvider analysen for toxoplasmose antistoffer

Toxoplasmose analysen er ændret til fremover at være en udvidet antistofundersøgelse, der indeholder: IgG, IgM og for nyfødte (< 1 md.) også IgA. Derudover indeholder analysen altid en konfirmatorisk IgM analyse og en IgG aviditets undersøgelse.

Analysen er relevant, når der er mistanke om akut eller reaktiveret toxoplasmose, eller hvis f.eks. gravide muligvis har været udsat for smitte. Hos gravide tilrådes det at undersøge for toxoplasmose så tidligt som muligt i graviditeten. En infektion påvist ved antistofundersøgelse på dette tidspunkt vil ofte kunne henføres til et tidspunkt før graviditeten, hvorfor der ikke vil være risiko for fostret. I tilfælde, hvor der ikke er målt antistoffer rettet mod toxoplasma, kan man på et tidligt tidspunkt rådgive kvinden om risikofaktorer for smitte. Læs mere om risikofaktorer, smitteveje mm. i vores sygdomsleksikon.

Den almindelige undersøgelse for toxoplasmose er baseret på bestemmelse af toxoplasma-specifikke IgM- og IgG-antistoffer. Det er ikke ualmindeligt at finde lave koncentrationer af toxoplasma-specifikke IgM-antistoffer lang tid efter en akut infektion. Dette er uden klinisk betydning for den gravide, men det gør tolkningen af IgM-resultater vanskelig. Det er vigtigt, at der ved positiv IgM-titer udføres en udvidet analyse for at sikre, at der ikke er tale om et falsk positivt resultat og få tidsfastsat smittetidspunkt, i forhold til graviditet og toxoplasmose.

Læs mere om analysen i Diagnostisk Håndbog

Parasitologisk laboratorium på Statens Serum Institut har i mange år været, og er fortsat, involveret i forskning i denne sygdom. Forskningen omfatter både behandling, diagnostik, smitterisiko og udvikling af en mulig vaccine.

Henrik Vedel Nielsen

Kontakt

Henrik Vedel Nielsen, Sektionsleder, Bakterier parasitter og svampe / Specialdiagnostik af Bakterier, Parasitter & Svampe
T. 32683995 @. hvn@ssi.dk Se profil