Flere børn vaccineres efter påmindelsesbreve

Tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet er steget med flere procentpoint, efter at Statens Serum Institut sidste forår begyndte at sende påmindelsesbreve ud til forældre. Det viser den første opgørelse af erfaringer fra påmindelsesordningen.

Statens Serum Institut har siden 15. maj 2014 sendt skriftlige påmindelser til forældre, hvis børn er fyldt 2, 6½ og 14 år, såfremt børnene ifølge Det Danske Vaccinationsregister (DDV) mangler mindst én vaccination i børnevaccinationsprogrammet. Der er indtil d. 15. januar sendt 53.991 breve angående 47.349 børn.

Tal viser nu, at børn, der har været omfattet af de første fem måneder af ordningen, har fået næsten 85 % flere vaccinationer end børn på samme alder i samme periode året før. Stigningen er særligt udtalt for de vaccinationer, der har den laveste tilslutning. Det gælder MFR-vaccination og DiTeKiPol-revaccination, der gives i 5-års-alderen.

Vi kan se, at der er givet væsentligt flere vaccinationer i 2014 end i de samme måneder i 2013. Faktisk så mange flere, at det kan ses på vaccinationsdækningen, der er steget med flere procentpoint for både MFR-vaccination og DiTeKiPol- revaccinationen, der gives i 5-års-alderen
Overlæge Tyra Grove Krause, Statens Serum Institut.

EPI-NYT uge 4 2015 tabel 3

Når det gælder HPV-vaccination, der anbefales til piger i 12-års-alderen, er der sket et fald i antallet af givne vacciner.

Øget fokus på at registrere vaccinationer korrekt

Udover at påmindelsesordningen har haft direkte effekt på antal givne vaccinationer, har ordningen også øget fokus på korrekt registrering af vaccinationer i vaccinationsregisteret. Korrekt registrering har medvirket til en stigning i der beregnede vaccinationsdækning på 2-4 procentpoint for MFR2 og DiTeKiPol-revaccination blandt børn, der har modtaget et enkelt brev i påmindelsesordningen.

Alle læger får pligt til at indberette alle givne vaccinationer i DDV fra 15. november 2015. Håbet er, at der fremover bliver fuld overensstemmelse imellem de vaccinationer, der er givet, og de vaccinationer, der er registreret i DDV, og at vaccinationsoplysningerne på www.fmk-online.dk derved vil fungere som et altid opdateret vaccinationskort til gavn for både borgere og sundhedspersoner.

Læs mere i EPI-NYT 4/2015

Det vaccineres der imod

  • DiTeKiPol-/Hib-vaccine beskytter mod sygdommene difteri, stivkrampe, kighoste og polio og meningitis forårsaget af bakterien Haemophilus influenza B. 
     
  • PCV-vaccine beskytter mod meningitis og andre alvorlige sygdomme forårsaget af pneumokokbakterier. 
     
  • MFR-vaccinen beskytter mod sygdommene mæslinger, fåresyge og røde hunde. 
     
  • HPV-vaccinen beskytter mod infektion med Humant Papilloma Virus, der bl.a. kan føre til livmoderhalskræft.