Mange børn får unødvendig antibiotika

Børn skal ikke altid have antibiotika, når de får infektioner som fx mellemørebetændelse. Ny kampagne skal øge viden om korrekt brug af antibiotika og informere forældre om, hvad de kan gøre for at lindre smerte og ubehag.

Forældre og læger vil børnene det bedste, når de giver antibiotika ved infektioner. Men i nogle tilfælde kan det være misforstået omsorg. Antibiotika er nemlig langt fra altid den bedste behandling mod infektioner. Skyldes infektionen virus, virker antibiotika slet ikke, og selv ved bakterieinfektioner er det ikke altid nødvendigt med antibiotika.

Plakat

”De fleste luftvejsinfektioner går over af sig selv – også mange bakterieinfektioner. Man forkorter normalt kun sygdomsperioden med én dag ved at give antibiotika for mellemøre- eller halsbetændelse”, siger overlæge Robert Skov, Statens Serum Institut.

I dag er det Europæisk Antibiotikadag, og det er også dagen, hvor en række organisationer i Danmark er gået sammen om at lancere en dansk antibiotikakampagne med temaet: ”Skal mit barn ha’ antibiotika?”

Kampagnen har som formål at give forældre gode råd, når de står med et sygt barn og er i tvivl, om det skal have antibiotika. I kampagnematerialet er der gode råd til, hvordan man kan hjælpe et barn med fx ondt i øret eller halsen. Gode råd, der bl.a. handler om at lade barnet ligge højt med hovedet og give smertestillende medicin – og om, hvornår man bør kontakte lægen.

Unødvendigt forbrug af antibiotika er et problem af flere grunde. Dels kan antibiotika som al anden medicin give bivirkninger, dels kan brug af antibiotika føre til antibiotikaresistens.

”Bakterier, der udsættes for antibiotika, kan blive resistente, og dermed kan en senere infektion blive sværere at slå ned. Derfor skal man kun bruge antibiotika, når det er nødvendigt. Og ofte kan en panodil og en dag under dynen være lige det, der skal til, for at barnet kommer sig”, siger overlæge Robert Skov, Statens Serum Institut.

Læs mere på antibiotikaellerej.dk