Rettidig MFR-vaccination beskytter børn mod andre infektioner

Ny forskning fra Statens Serum Institut viser, at rettidig MFR-vaccination beskytter danske børn mod andre sygdomme end mæslinger, fåresyge og røde hunde. Børnene bliver ikke indlagt med infektioner så ofte som børn, der ikke har fået MFR-vaccinen til tiden.

Omkring halvdelen af de danske børn bliver ikke vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, før de fylder 16 måneder, selvom MFR-vaccinen ifølge vaccinationsprogrammet anbefales ved 15 måneder. Nu viser en ny undersøgelse fra Forskningscenter for Vitaminer og Vacciner ved Bandim Health Project, Statens Serum Institut, at over 150 små børn hvert år kunne undgå at blive indlagt med alvorlige infektioner, hvis alle børn fik MFR-vaccinen til tiden. Og det er langt fra kun infektioner med sygdommene mæslinger, fåresyge og røde hunde, det drejer sig om.

Undersøgelsen, der er støttet af Danmarks Grundforskningsfond, er netop offentliggjort i tidsskriftet JAMA. Den tog udgangspunkt i alle de børn, der blev født i Danmark i årene 1997-2006. Ud af disse fandt forskerne frem til, hvor mange, der havde fået de tre første vaccinationer i børnevaccinationsprogrammet. Blandt disse børn undersøgte forskerne om de børn der fik MFR-vaccinen havde lavere forekomst af infektionsindlæggelser end de børn som endnu ikke havde fået MFR-vaccinen.

”Vores studie viser, at MFR vaccinen har andre gavnlige effekter udover at beskytte mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Børn, der var MFR vaccineret, havde 14 % færre indlæggelser for infektionssygdomme, og kun en meget lille del af det skyldes de tre sygdomme, vaccinen dækker. Studiet er baseret på mere end 42.000 indlæggelser og kun 26 af disse skyldes enten mæslinger, fåresyge eller røde hunde,” siger ph.d. Signe Sørup, Statens Serum Institut.

Samme resultat er set i lavindkomstlande

Resultatet er ikke overraskende. Det følger resultater fra mange års studier fra lavindkomstlande – mange af dem lavet i Guinea Bissau af Bandim Health Project. Her er der også fundet, at mæslingevaccinen reducerer dødeligheden og indlæggelserne mere, end det der kan tilskrives, at børnene undgår at få mæslinger. Men med den danske undersøgelse kan forskerne vise, at der er de samme tendenser i et højindkomstland.

”Det er overraskende i forhold til, hvordan man traditionelt tænker på vacciner – at en vaccine kun beskytter mod den eller de sygdomme, den er lavet mod. Men det er jo fantastisk, hvis en vaccine kan mere end det. Årsagen kan være, at MFR vaccinen har en general gavnlig virkning på børns immunforsvar”, siger Signe Sørup.

200 vaccinerede børn kan spare en indlæggelse

Et vigtigt fund i den danske undersøgelse var, at den stærkeste effekt var for indlæggelser med nedre luftvejsinfektioner. De ikke-vaccinerede børns risiko for at blive indlagt med en infektion er så meget øget, at man ville kunne spare en indlæggelse mellem 16 måneder og 2 år for hver 200 børn, der MFR-vaccineres til tiden. 

”Når børn bliver syge med infektioner, så er det jo langt de færreste, der kommer på hospitalet. Måske har vaccinen også en beskyttende effekt mod de mindre alvorlige infektioner. Det kan vi ikke sige med den her undersøgelse, men det ville være interessant at undersøge nærmere”, siger Signe Sørup, der i sidste uge forsvarede sin ph.d., som undersøgelsen indgik i. 

Live Vaccine Against Measles, Mumps, and Rubella and the Risk of Hospital Admissions for Nontargeted Infections JAMA. 2014;311(8):826-835. doi:10.1001/jama.2014.470.