Fosterperioden har betydning for sundhed senere i livet

Den 14. november 2014 arrangerer Center for Føtal Programmering i samarbejde med Danish Diabetes Academy et internationalt symposium, hvor fosterperiodens betydning for metabolismefunktionen er på dagsordenen. Internationale eksperter redegør for forskningsområdets resultater og udfordringer i Novo Nordisk Fondens lokaler i Hellerup.

Under overskriften Developmental Programming of Metabolism: Recent Advances, Current Controversies, and Future Challenges arrangerer Centre for Fetal Programming og Danish Diabetes Academy fredag 14. november et stort symposium med fokus på fosterprogrammering og fosterperiodens betydning for kroppens metabolismefunktion senere i livet.

Symposiet holdes på World Diabetes Day netop fordi mange rammes af diabetes og kredsløbssygdomme, når kroppens normale omsætning af næringsstoffer (metabolismen) forstyrres.

Internationale eksperter sætter hinanden stævne

Forskere fra ind- og udland vil under symposiet give deres bud på centrale emner inden for dette forskningsområde og deltagerlisten er allerede fuldtegnet.

Oplægsholdere fra bl.a. Harvard School of Public Health, Københavns Universitet og National Institutes of Health (NIH - det amerikanske sundhedsvæsen) fortæller om deres forskning inden for fosterprogrammering og graviditetsdiabetes, programmering af organernes funktion og af immunsystemet, hvorledes miljøgifte og tarmbakterier kan påvirke vores immunsystem og hvorledes den gravides kost og perioder med sult (fx i udviklingslande) har betydning for barnets udvikling.

Allerede i 90'erne fremsatte forskere som Barker den teori, at risikoen for at udvikle type 2 diabetes kunne påvirkes i fostertilværelsen. Hypotesen har inspireret til omfattende forskning. Der er enighed om mange forhold, men der er også modstridende resultater og spørgsmål, som ikke er besvaret endnu.

Sidste års symposium

Det er anden gang, Center for Føtal Programmering (CFP) arrangerer et internationalt forskningssymposium. Med udgangspunkt i nogle af erfaringerne derfra, har det videnskabelig tidsskrift Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica netop udgivet et særnummer om Føtal Programmering med centerleder for CFP, Sjurdur F. Olsen som gæsteeditor.

Læs også om sidste års symposium: Fetal and childhood programming - Preventing type 2 diabetes in the next generations