Listeriaudbrud fra kødprodukter fra Jørn A. Rullepølser klinger af

Statens Serum Institut har de seneste 14 dage ikke fundet yderligere sygdomstilfælde med listeria ST 224. Det tyder på at udbruddet nu klinger af og at det succesfuldt blev stoppet med tilbagetrækningen af kødprodukter fra Jørn A Rullepølser og kunder, der har modtaget produkter fra denne virksomhed.

Siden september 2013 er listeriabakterier fra patienter blevet undersøgt med genom-sekventering på Statens Serum Institut. Det er på denne baggrund, man kunne påvise, at i alt 38 patienter over det seneste år har været inficeret med identiske listeriabakterier. I juni lykkedes det SSI at påvise den samme listeriabakterie i et parti rullepølse fra Jørn A Rullepølser. 

”Det er glædeligt at udbruddet ser ud til at være overstået, selvom vi ikke kan udelukke at der stadig kan komme enkelte tilfælde i løbet af de næste par uger. Det er nyt for os at anvende genom-sekventering til at koble listeriapatienter og fødevarer og det har vist sig som et rigtig godt redskab i kampen mod bakterierne” siger sektionsleder Eva Møller Nielsen, Statens Serum Institut.

Virksomheden Jørn A. Rullepølser indledte i august en større tilbagetrækningssag, der involverede mere end 6.000 kunder, der havde modtaget produkter fra Jørn A. Rullepølser. Samtlige tilbagetrækninger er efterfølgende blevet kontrolleret af Fødevarestyrelsen. 

"Kun i godt 40 tilfælde, har tilbagetrækningerne ikke været kørt efter bogen. I de tilfælde har Fødevarestyrelsen sanktioneret virksomhederne med bøder", fortæller fødevarechef i Fødevarestyrelsen, Bjørn Wirlander.

I alt er 38 listeriapatienter bekræftet smittet med udbrudsstammen ST-224, heraf er 16 afgået ved døden indenfor 30 dage efter at de blev smittet. Den seneste patient er prøvetaget den 25. august.

Totalt er der konstateret 73 tilfælde af listeria i 2014 – altså 39 tilfælde der ikke kan spores tilbage til kødprodukter fra Jørn A Rullepølser. 

Koordinering af indsats og efterforskning af sygdomsudbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af repræsentanter fra Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen anbefaler forbrugerne at smide fødevarer ud, der har overskredet sidste anvendelsesdato, at holde en lav temperatur i køleskabet, varme  mad ordenligt igennem og følge de generelle råd for god køkkenhygiejne.

Læs mere i dette tema om listeriaudbruddet