Nyt klinisk forsøg med SSI-udviklet TB-vaccine


Et fase II forsøg med en ny vaccinekandidat udviklet af Statens Serum Institut i samarbejde med AERAS og Sanofi Pasteur er netop gået i gang i Sydafrika, hvor mange smittes med tuberkulose. Målet med den nye vaccine er at undgå sygdom hos voksne, der allerede er smittet.

Forsøget, der omfatter knap 1.000 raske teenagere, skal bl.a. sammenligne den nye kandidats evne til at forebygge, at sygdommen bryder ud med den gamle, kendte tuberkulosevaccine, BCG-vaccinen (Calmette).

De raske, sydafrikanske teenagere, der alle har fået BCG vaccinen som børn, deles op i tre grupper. Den ene gruppe får den nye vaccinekandidat, den anden gruppe får endnu en BCG vaccine, og den tredje gruppe får et placebopræparat. Derefter vil alle blive fulgt i en periode for at se, om de udvikler tuberkuloseinfektion eller ej.

BCG er den vaccine, der bruges verden over til at vaccinere børn mod overhovedet at blive smittet med tuberkulose. Vaccinen mister dog sin effekt, efterhånden som børnene vokser. 

"Desværre har BCG-vaccinen ikke vist sig at kunne beskytte voksne mod at blive smittet, så derfor sigter vores arbejde med at udvikle nye vacciner – heriblandt H4+IC31® - mod at undgå, at dem, der er blevet smittet, rent faktisk udvikler sygdommen og bliver syge", siger forskningschef Peter Lawætz Andersen, Statens Serum Institut. 

Omkring hver 10. af dem, der bliver smittet med tuberkulose, udvikler aktiv sygdom.

Vaccinekandidaten H4+IC31®, er tidligere blevet testet i fire fase I forsøg blandt voksne, hvor det viste sig, at sikkerhedsprofilen var i orden, og at vaccinen havde en effekt på forsøgspersonernes immunsystem.

Det nye fase II forsøg ventes at være afsluttet i slutningen af 2015.