Flere end 350.000 tilfælde af chikungunya-virusinfektioner i Amerika

Siden december 2013 har chikungunya spredt sig i flere lande i Mellem- og Sydamerika, og senest er der rapporteret om tilfælde fra Florida. I en opdatering fra ECDC fra 19.juli 2014 rapporteres der nu om flere end 350.000 sandsynlige og bekræftede tilfælde i regionen. Desuden har flere lande, herunder europæiske, rapporteret om importerede tilfælde af chikungunya.

Symptomer på chikungunya-feber er generel sygdomsfølelse, feber og ledsmerter, som ofte kan være voldsomme. Efter den akutte infektion kan der være længerevarende træthed og ledsymptomer. Infektionen medfører livslang immunitet. Virus overføres først og fremmest med myggen Aedes aegypti, men andre myggearter kan også være vektor for denne sygdom, herunder Aedes albopictus. Inkubationstiden er på 2 til 12 dage.

Det igangværende udbrud begyndte i december 2013, hvor de første tilfælde blev påvist på øen Saint Martin i Caribien Dette var første gang, at chikungunya blev påvist i Amerika. I løbet af første halvdel af 2014 spredte sygdommen sig i Caribien og videre til Mellemamerika (Costa Rica og El Salvador), Sydamerika (Guyana, Fransk Guyana, Surinam samt dele af Venezuela), og senest til Florida i USA. Denne hurtige geografiske spredning, som forventes at fortsætte, er karakteristik for en sygdom, der introduceres i en modtagelig, ikke-immun population. Noget lignende blev således set i 2005-6 hvor Chikungunya blev spredt i landende i og omkring det Indiske Ocean. I 2007 blev transmission af chikungunya-virus for første gang rapporteret i Europa i forbindelse med et lokalt udbrud i det nordøstlige Italien, hvor den primære vektor var Aedes albopictus, EPI-NYT 36/07.

Der findes ingen vaccine imod chikungunya-virusinfektion. Forebyggelse består i at begrænse myggestik ved anvendelse af myggebalsam og myggenet under ophold i endemiske områder.

Danske læger skal være opmærksomme på denne diagnose blandt hjemrejsende fra områder med aktiv transmission.