Mange rammes fortsat af campylobacter-infektioner

Campylobacter er den hyppigste årsag til bakterielle mave-tarminfektioner. Sidste år var der 3.766 registrerede tilfælde.

Få dråber saft fra råt kyllingekød, der blandes med f.eks. salaten, kan være nok til at man får en infektion med campylobacter.
Campylobacter har i en årrække været den type bakterie, der har været skyld i flest tilfælde af mave-tarm infektion. De 3.766 registrerede tilfælde i 2013 svarer til antallet året før. Cirka tre gange så mange bliver syge med campylobacter som med salmonella, og den situation ses også i øvrige lande i Europa.

For at finde ud af, hvor patienterne smittes, kontaktede Statens Serum Institut sidste år patienter diagnosticeret i Odense og Aalborg og fandt ud af, at op mod 40 pct. blev smittet i udlandet. Det land, hvor flest blev smittet, var Tyrkiet fulgt af Spanien, Thailand og Indien.

Det er fortsat ikke helt klart, hvor mange smittekilder, der findes, og hvordan vi kan stoppe smitten med campylobacter. Den vigtigste smittekilde menes dog fortsat at være kyllingekød, og overholdelse af klassiske køkkenhygiejneforholdsregler har stor effekt i de enkelte køkkener. Især skal man være forsigtig, når man håndterer råt kyllingekød.

Yderligere oplysninger kan findes i denne uges EPI-NYT 12/2014, der også rummer opgørelser af sidste års infektioner med tarmbakterierne shigella, yersinia og VTEC.