Flere lægemidler til multipel sclerose

Siden 2011 er antallet af lægemidler til behandling af multipel sklerose næsten fordoblet. Det viser en ny analyse fra Statens Serum Institut. De nye lægemidler letter behandlingen betydeligt. Men de nye midler er dyre. I 2013 brugte de danske hospitaler medicin mod sklerose for næsten 700 mio. kr.

Multipel sklerose er en kronisk inflammatorisk sygdom i centralnervesystemet. Sygdommen viser sig ved anfald af lammelse og sanseforstyrrelser hos patienten.

Læs hele rapporten "Flere lægemidler til multipel sclerose" (PDF)

Sygdommen kan ikke kureres, men der findes medicin, der kan bremse sygdommen og lindre symptomerne.Tidligere skulle al medicin mod sklerose injiceres ofte eller gives som drop. I 2011 kom lægemidlet Gilenya, der tages som kapsler.

Omkring samtidig begyndte forbruget af Avonex® at stige. Avonex® skal ligesom lægemidlet Rebif®, med samme indholdsstof, injiceres. Men hvor Rebif® skal injiceres 3 gange om ugen, kan man med Avonex® nøjes med 1 gang.

Store udgifter til behandling af sklerose

Den samlede omsætning af lægemidler til sygdomsmodificerende behandling af sklerose på sygehusene var i 2013 på 657 mio. kr. Dette svarer til 7,6% af den samlede omsætning i sygehussektoren i 2013.

I perioden 2011-2013 steg den samlede omsætning af lægemidler til sygdomsmodificerende behandling af sklerose med 23% (122 mio.kr.).

Den øgede omsætning i sygehussektoren var især drevet af det nye lægemiddel Gilenya i kapselform.

Læs hele rapporten "Flere lægemidler til multipel sclerose" (PDF)