To nye tilfælde af listeria fra sommerens udbrud

Statens Serum Institut har ved genomsekventering fundet yderligere to tilfælde af listeria fra udbruddet stammende fra kødprodukter fra virksomheden Jørn A. Rullepølser.

Det er første gang i flere uger, at der er fundet nye tilfælde af udbrudstypen. Med de to, er antallet af tilfælde, der kan tilskrives udbruddet oppe på 40.

De to patienter er blevet syge hhv. den 9. og den 17. september – altså mere end en måned efter, at produkterne fra Jørn A. Rullepølser blev trukket tilbage fra markedet.

Det er ikke uventet, at der fortsat dukker nye sygdomstilfælde op, da der kan være en lang inkubationstid med listeria. Statens Serum Institut følger løbende op på, om nye tilfælde er blevet smittet før eller efter tilbagetrækningen.

”Efter vi har talt med de nye sygdomstilfælde og deres familier, vurderer vi, at de sandsynligvis er blevet smittet enten kort før tilbagetrækningen eller af produkter, som de havde gemt i fryseren”, siger seniorforsker Steen Ethelberg, Statens Serum Institut.

Prøver fra alle listeriapatienter sendes til Statens Serum Institut til genomsekventering. Det vil derfor vise sig i de kommende uger, om der er flere tilfælde af udbrudstypen ST-224.

Antallet af dødsfald i forbindelse med udbruddet er fortsat 16.

Læs mere i Tema om listeriaudbruddet.

Steen Ethelberg

Kontakt

Steen Ethelberg, Afsnitsleder, Infektionsepidemiologi & Forebyggelse / Fødevare- og vandbårne sygdomme og zoonoser
T. 32683545 @. set@ssi.dk Se profil