Salget af svage smertestillende lægemidler er faldet efter de store pakninger kom på recept

Den 30. september 2013 blev alle store pakninger af svage smertestillende lægemidler gjort receptpligtige.  Statens Serum Institut har opgjort forbruget af disse smertestillende lægemidler før og efter ændringen.

For at begrænse forgiftningstilfælde med svage smertestillende lægemidler besluttede Sundhedsstyrelsen at gøre alle store pakninger af svage smertestillende lægemidler receptpligtige pr. 30. september 2013. Siden da har man kun kunnet købe smertestillende lægemidler i pakninger med maksimalt 10 g paracetamol, acetylsalicylsyre eller phenazon eller maksimalt 4 g ibuprofen i håndkøb. For de mest almindelige tabletter svarer det til, at pakninger med mere end 20 stk. nu er på recept. I en ny analyse har Statens Serum Institut kigget nærmere på, hvad denne ændring i reglerne har betydet for forbruget.

Analysen viser, at håndkøbssalget er faldet drastisk, siden man kun har kunnet købe små pakninger uden recept. Til gengæld er mængden af svage smertestillende lægemidler solgt på recept steget - men ikke nær så meget som håndkøbssalget er faldet. Stigningen i receptsalget ses både for recepter med og uden økonomisk medicintilskud fra regionerne.

Selvom salget af de svage smertestillende lægemidler på recept er øget, er salget af store pakninger faldet drastisk, mens salget af små pakninger er steget. Det ser altså ud til, at nogle af de borgere, der tidligere købte store pakninger i håndkøb nu køber små pakninger i håndkøb, mens andre nu køber store pakninger på recept. Heraf får nogle af dem regionalt medicintilskud, der er klausuleret til personer med kroniske smerter.

Samlet set køber borgerne dog mindre af de svage smertestillende lægemidler, end før de store pakninger kom på recept.

Omsætningen i kroner er ikke faldet lige så meget som forbruget, og patienterne har i gennemsnit betalt mere pr. døgndosis efter de store pakninger kom på recept. Til gengæld er regionernes udgifter til medicintilskud kun steget 5 % på trods af, at mængden solgt på recept med tilskud er steget 30 %.

Læs analysen 'Salget af svage smertestillende lægemidler før og efter receptpligt på store pakninger'