Salget af medicin i detailhandlen er steget

I en ny analyse sætter Statens Serum Institut fokus på salget af liberaliserede lægemidler og ser på, hvordan salget har udviklet sig i perioden 2006-2013.

Læs hele analysen "Salg af liberaliserede lægemidler 2006- 2013" (PDF)

Tidligere havde apotekerne eneret til at sælge medicin i Danmark. I 2001 blev en række lægemidler liberaliseret, og siden da er der sket en løbende liberalisering af flere lægemidler.

Det betyder, at forhandlere uden for apotekerne kan søge om tilladelse til at sælge visse håndkøbslægemidler, og at borgerne derfor kan købe de liberaliserede lægemidler i bl.a. supermarkeder.

Statens Serum Institut følger løbende salget af de liberaliserede lægemidler og har nu lavet en ny analyse, der viser udviklingen i handlen med de liberaliserede lægemidler i perioden 2006 til 2013. Analysen fokuserer på salg og markedsandele, men undersøger ikke udviklingen i priser og mængder.

Salget af liberaliserede lægemidler er steget

Analysen viser, at det samlede salg af liberaliserede lægemidler i perioden 2006 til 2013 er steget med 157 mio. kr. fordelt på 25 mio. kr. på apotekerne og 132 mio. kr. i detailhandlen.

En stor del af stigningen i salget af liberaliserede lægemidler (46 mio. kr.) skyldes, at lægemidlerne har ændret udleverings-bestemmelse fra apoteksforbeholdt til ikke-apoteksforbeholdt (liberaliseret).

Stigningen skyldes altså ikke et mersalg, men skyldes i stedet, at omsætning, der før blev registreret som apoteksforbeholdt salg, nu bliver registreret som liberaliseret salg.

Størst salg af rygeafvænningsmidler

Detailhandlen har øget sin markedsandel med 5 procentpoint gennem et større salg af rygeafvænningsmidler, smertestillende medicin, hals- og hostemidler samt næsespray.
Detailhandlen har kun i et begrænset omfang formået af få del i markedet for midler mod forstoppelse, allergi samt diverse cremer og lign. til huden.

Kun begrænset konkurrence fra detailhandlen

Apotekerne oplever ikke konkurrence fra detailhandlen øjeblikkeligt efter et lægemiddel ændrer udleveringsbestemmelse fra apoteksforbeholdt til liberaliseret håndkøbsmedicin, og efterfølgende kun i et begrænset omfang.

Læs hele analysen "Salg af liberaliserede lægemidler 2006- 2013" (PDF)