GlutenFyn

GlutenFyn er et underprojekt under Bedre sundhed i generationer (BSIG). 7500 fynske unge, som alle er med i BSIG, inviteres til at deltage i projektet, som i korthed går ud på at bestemme, hvor mange børn og unge, som har glutenallergi.

 

Projektet GlutenFyn går ud på at bestemme, hvor mange børn og unge, som glutenallergi, for det ved vi nemlig ikke. Gluten er et protein, som findes i de fleste kornsorter og er i fødevarer såsom pasta, brød og pizza. Glutenallergi er en sygdom, hvor kroppens immunforsvar reagerer uhensigtsmæssigt på gluten, så man blandt andet kan få ondt i maven, have diarre, forsinket pubertet eller stoppe med at vokse. På sigt kan man blandt andet få knogleskørhed, visse kræftformer og blodmangel, hvis ikke man bliver behandlet. Den eneste behandling vi kender til i dag er at I dag, er at undgå de fødevarer, som indeholder gluten.

Man ved ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler glutenallergi. Det vil vi derfor undersøge i dette forskningsprojekt. Vi vil se på, om der er en sammenhæng mellem tarmens bakterieflora og udvikling af glutenallergi. Udtrykket bakterieflora dækker over, at der i menneskets tarm findes flere hundrede millioner af bakterier, som er med til at holde maven i orden. Vores forestilling er, at en ændring i tarmfloraen kan være med til, at man udvikler glutenallergi.

Sidst redigeret 16. januar 2018