GlutenFyn

GlutenFyn er et underprojekt under Bedre sundhed i generationer (BSIG). 7500 fynske unge, som alle er med i BSIG, inviteres til at deltage i projektet, som i korthed går ud på at bestemme, hvor mange børn og unge, som har glutenallergi.

Mavepine

GlutenFyn

GlutenFyn er et nyt forskningsprojekt, der skal kortlægge hvor mange børn og unge, der egentlig har glutenallergi - også kendt som cøliaki. Alle 7500 unge BSIG'ere, der bor på Fyn, inviteres til at deltagere i projektet. Det er forskere fra Odense Universitetshospital, der i samarbejde med BSIG står bag undersøgelsen.

Hvad er Cøliaki?

Gluten er et protein, der findes i de fleste kornsorter, og derved i fødevarer såsom pasta, brød og pizza. Glutenallergi er en sygdom, hvor kroppens immunforsvar reagerer uhensigtsmæssigt på gluten, så man blandt andet kan få ondt i maven, have diarre, forsinket pubertet eller stoppe med at vokse. På sigt kan man blandt andet få knogleskørhed, visse kræftformer og blodmangel, hvis ikke man bliver behandlet. Den eneste behandling vi kender til i dag, er at undgå de fødevarer, som indeholder gluten.

Man ved ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler glutenallergi. Det vil projektet derfor også gerne undersøge. Vi vil se på, om der er en sammenhæng mellem tarmens bakterieflora og udviklingen af glutenallergi. Udtrykket bakterieflora dækker over, at der i menneskets tarm findes flere hundrede millioner af bakterier, som er med til at holde maven i orden. Vores forestilling er, at en ændring i tarmfloraen kan være med til, at man udvikler sygdommen.

Hvis du vil vide mere

Hvis du er deltager i projektet, kan du læse mere under FAQ: oftest stillede spørgsmål.

Du er også altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål. Du kan henvende dig direkte til forskerne bag projektet på mail ouh.ode.h.glutenfyn@rsyd.dk eller skrive til BSIGs hovedpostkasse på .

Sidst redigeret 8. juni 2018