Stigningen i gonorré er bremset

Efter at være steget en række år, var der sidste år ikke nogen stigning i antallet af registrerede gonorrétilfælde i Danmark.

Samleje 01

Der er ikke blevet færre i Danmark, der får gonorré, men helle ikke flere. Sådan lyder budskabet fra Statens Serum Institut, der netop har offentliggjort gonorrétallene for 2017.

I alt blev der sidste år registreret 3.480 tilfælde af gonorré, mod 3.478 tilfælde i 2016 og 2.788 tilfælde i 2015. Dermed er den stigning, man har set i antallet af gonorrétilfælde gennem en række år, tilsyneladende bremset op.

"Vi har i hvert fald konstateret, at der ikke har været nogen stigning i 2017. Det kan der være flere grunde til. En forklaring kan være, at Sundhedsstyrelsen i flere år har gennemført kondomkampagner rettet mod de unge, som udgør en stor del af patienter med gonorré.

Desuden har både Sex & Samfund og AIDS-Fondet gennem kampagner opfordret folk i de relevante risikogrupper til hyppigt at blive testet for sexsygdomme", siger sektionsleder Susan Cowan fra Afdeling for Infektionsepidemiologi og forebyggelse på SSI.

Hun peger samtidig på, at der også kan være andre forklaringer, og at det derfor ikke kan udelukkes, at forekomsten af gonorré vil stige igen.

"Men billedet ligner det samme, som vi også har set for syfilis", siger hun.

Den nationale overvågning af gonorré på SSI er baseret på udtræk af data fra Den Danske Mikrobiologidatabase (MiBa), der er en landsdækkende database over alle undersøgelsesresultater fra klinisk mikrobiologiske afdelinger. MiBa’s data opdateres automatisk.

Næsten hvert tredje tilfælde af gonorré finder man hos personer i alderen 20-24 år, lige som hvert tredje tilfælde findes i Hovedstaden.

Læs mere

Læs mere om de nye tal

Susan Cowan

Kontakt

Susan Cowan, Sektionsleder, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Blod- og Seksuelt overførte infektioner
T. 32683444 @. sco@ssi.dk Se profil