Influenzasæsonen er begyndt. Derfor er det en god ide at blive vaccineret

Influenzavaccinen er den bedste forebyggelse mod influenza, hvis man er i en risikogruppe. Den giver ikke blot mindre risiko for at blive smittet. Den reducerer også ens risiko for at udvikle alvorligere komplikationer, blive indlagt og dø, hvis man alligevel får influenza.

Influenza 01

Den 1. oktober markerer ikke blot en ny måned, men at influenzasæsonen 2018/2019 er i gang. Det betyder også, at det årlige tilbud om gratis influenzavaccination til visse grupper af personer træder i kraft.

Samtidig starter Sundhedsstyrelsen i dag deres årlige kampagne ”Tid til vaccination mod influenza” for at få så mange som muligt vaccineret.

Og der er god grund til at tage imod tilbuddet. Den seneste influenzasæson 2017/2018 var nemlig en langstrakt affære. Der var mange, der blev smittet – herunder mange med influenza B af linjen Yamagata. Det førte til et usædvanligt højt antal indlagte patienter og en markant overdødelighed.

"Langt de fleste af de patienter, der blev indlagt med influenza, hørte til risikogrupperne, men var ikke blevet vaccineret", siger læge Ida Glode Helmuth fra SSIs afdeling for Infektionsepidemilogi og forebyggelse.

Vaccine er stadig den bedste forebyggelse

Den 3-valente influenza-vaccine, der blev brugt i 2017/2018-sæsonen, indeholdt ikke den influenza B, som mange blev syge af, men gav alligevel en beskyttelse mod influenza B på cirka 30 procent.

"Det skyldes formentlig, at vaccinen gav en form for krydsimmunitet. Vaccinen gav også en rimelig beskyttelse mod den influenza A, der også var i omløb", siger Ida Glode Helmuth.

Hun understreger, at influenzavaccination stadig er den bedste forebyggelse, vi har, mod influenzainfektion hos risikogrupper, herunder ældre fra 65 år og opefter.

"Vaccination giver ikke kun mindre risiko for at blive smittet med influenza. Den giver også mindre risiko for at udvikle alvorligere sygdom, indlæggelse og død, hvis man alligevel skulle blive smittet på trods af vaccination", siger Ida Glode Helmuth.

Flere bør vaccineres

Ifølge SSIs tal var vaccinationsdækningen blandt ældre på 65 år og opefter på cirka 50% i influenzasæsonen 2017/2018. Det er højere end de foregående år, men stadig langt under den vaccinationsdækning på 75%, som WHO anbefaler.

Til den kommende sæson 2018/2019 har det været muligt for SSI at købe både en 3-valent og en 4-valent influenzavaccine. Den 3-valente vaccine giver beskyttelse mod to influenza A virus og ét influenza B virus. Den 4-valente vaccine beskytter mod et ekstra influenza B virus (det virus B, der var i omløb i den foregående sæson).

Begge vacciner beskytter mod de virus WHO mener det er mest sandsynligt kommer i omløb. Den 4-valente vaccine vil kun give en bredere beskyttelse hvis influenza B Yamagata kommer i omløb, hvilket ikke er så sandsynligt da mange er immune efter sidste sæson.

Hvem har så ret til at få en gratis influenza-vaccine? Ifølge Sundhedsministeriets bekendtgørelse omfatter tilbuddet følgende personer med bopæl i Danmark:

  • Personer, der på vaccinationstidspunktet er fyldt 65 år.
  • Førtidspensionister.
  • Kronisk syge.
  • Svært overvægtige.
  • Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor deres tilstand ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko.
  • Gravide i 2. eller 3. trimester.
  • Husstandskontakter til svært immunsupprimerede patienter (medfødt eller erhvervet immundefekt) efter lægelig vurdering.

Mens alle de nævnte grupper kan få tilbudt en 3-valent vaccine, er de 4-valente vacciner forbeholdt to udvalgte risikogrupper:

  • Gravide i 2. eller 3. trimester.
  • Kronisk syge, svært overvægtige og personer med andre alvorlige sygdomme som endnu ikke er fyldt 60 år.

Herudover vil det være muligt at give cirka 10 % af de tilgængelige 4-valente vacciner til en lille gruppe af særligt sårbare ældre over 60 år. Det skal ske efter konkret lægelig vurdering.