Stigning i antallet af anmeldte sygdomstilfælde med shigella

Antallet af anmeldte tilfælde af shigellose er mere end fordoblet fra 2014-16 – dette skyldes primært nye diagnosemetoder på landets laboratorier.

I 2016 blev 276 tilfælde af shigellose anmeldt i Danmark. Dette var en markant stigning fra 2014 hvor 115 tilfælde blev anmeldt. Stigningen skyldes primært, at landets laboratorier i højere grad er gået over til nye diagnosemetoder (PCR), som kan påvise bakterie-DNA direkte fra fæces.

Shigellose er en mave-tarminfektion, som især er karakteriseret ved diarré, ondt i maven og generel utilpashed. Svære infektioner kan vise sig med blod i afføringen, feber og påvirket almentilstand. Shigella-bakterien ses kun hos mennesker. Den overføres ved person-til-person-smitte eller via forurenede fødevarer eller vand. De fleste danskere, der blev smittet med shigella, blev smittet i udlandet især i Indien, Pakistan og Egypten.

For at undgå smitte, når du rejser til udlandet, gælder det om at undgå risikomad, der ikke er varmebehandlet, beskidt drikkevand samt udvise almindelig omtanke ved badning og spisning i det hele taget.

Den bedste måde at sikre, at du og din familie ikke bliver syge med shigella, når I rejser er at overholde et par simple regler: skræl det, kog det eller efterlad det – på den måde undgår du, at maden er forurenet med sygdoms-fremkaldende bakterier
Luise Müller, epidemiolog, Statens Serum Institut

Læs mere i EPI-NYT 48/17