Ny type enterovirus har ramt mindst 14 danskere det seneste år

EV-D68 er en luftvejsvirus, der kan give alvorlig luftvejssygdom. Denne type enterovirus er hidtil  sjældent set i Danmark, men en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut viser, at i perioden fra juni 2014 til februar 2015 er 14 danskere testet positive for EV-D68.

Sidste sommer og efterår var der et større udbrud af enterovirus D68 i USA og Canada. På den baggrund iværksatte WHO referencelaboratoriet for poliovirus på Statens Serum Institut en særlig overvågning af, om virussen også kom til Danmark. Det gjorde den, viser en ny opgørelse, der er offentliggjort i Eurosurveillance.

Mens der i de foregående 5 år kun er fundet mindre end 10 tilfælde af enterovirus D68 i Danmark, blev der alene i perioden fra juni 2014 til februar 2015 fundet 14 EV-D68 positive prøver blandt luftvejsmateriale fra hospitalsindlagte og patienter testet hos praktiserende læge.

”Vi kan hermed konstatere at EV-D68 har cirkuleret i Danmark i samme periode, som virus gav anledning til større udbrud i Canada og USA. Heldigvis er vi i Danmark sluppet relativt mildt med kun få tilfælde og ingen meldinger om alvorlige komplikationer i form af lammelser som det er set i bl.a. Norge og Frankrig, siger professor, overlæge Thea Kølsen Fischer, Statens Serum Institut.

Da enterovirussæsonen typisk starter i juli/august og varer henover efterårsmånederne oktober og november med, er det endnu for tidligt at sige, om vi kommer til at se mere til EV-D68 i løbet af i år.

Enterovirus D-68 rammer især børn , der i forvejen har en underliggende sygdom. Den kan føre til alvorlige lungeinfektioner. Ud af de 14 danske patienter, der blev fundet positive, havde 12 lungesymptomer og 8 havde en kendt, underliggende sygdom. Størstedelen af de danske patienter er børn.

Læs den videnskabelige artikel i Eurosurveillance