Kaffe og te tidligt i graviditeten øger ikke risikoen for gestationel diabetes

Kaffe og te tidligt i graviditeten øger ikke risikoen for sukkersyge i graviditeten. Dette er konklusionen på en undersøgelse, som et forskerhold ved Århus Universitet står bag. Data fra 71.000 deltagere i Bedre sundhed for mor og barn ligger til grund for analyserne.

Flere undersøgelser tyder på, at et langvarigt kaffeforbrug nedsætter risikoen for type 2-diabetes. Forskerholdet bag dette projekt ønskede derfor at undersøge, om indtag af kaffe eller te i graviditeten også kunne have betydning for risikoen for gestationel diabetes (sukkersyge i graviditeten).  

Meget kaffe ser ud til at beskytte mod sukkersyge i graviditeten

Kvinder, der drak meget kaffe eller te i begyndelsen af graviditeten, havde ikke øget risiko for gestationel diabetes. Resultaterne tydede derimod på, at kvinderne med et højt forbrug (>3 kopper kaffe/te dagligt) havde en nedsat risiko for gestationel diabetes.  

Konklusionen er, at et kaffeforbrug svarende til sundhedsstyrelsens anbefalinger for gravide (<3 kopper kaffe/dag) ikke har negativ effekt på, om kvinden udvikler gestationel diabetes.