Antibiotikaforbrug og resistens

På verdensplan har et stort forbrug af antibiotika ført til at stadigt flere bakterier er blevet resistente mod en eller flere slags antibiotika. Resultatet er, at der i dag er infektioner, som er meget svære at behandle.

Antibiotika har eksisteret siden 1930’erne og har på flere måder ændret verden. Før antibiotika blev opdaget, døde mange mennesker af infektioner som difteri, lungebetændelse og sårinfektioner.

Fra 1960’erne og op til 1990’erne blev der udviklet en del nye antibiotika. Men det er blevet sværere at udvikle nye antibiotika – og samtidig har vi i stigende grad fået problemer med bakterier, som er resistente over for flere slags antibiotika, de såkaldte multiresistente bakterier.

Infektioner, der skyldes resistente bakterier, skal behandles med specielle antibiotika og kræver ofte en længerevarende behandling med mere bredspektrede og dyrere antibiotika, som tilmed kan have alvorlige bivirkninger.

Overforbrug fører til antibiotikaresistens

På verdensplan er der i dag et stort overforbrug af antibiotika. En konsekvens af det er, at der udvikles bakterier, som er resistente (modstandsdygtige) over for antibiotika. Derfor kan vi ende i en situation, hvor helt almindeligt forekommende infektioner, fx lungebetændelse, ikke kan behandles, og patienter dør af deres infektioner. Det er derfor alles ansvar at bruge antibiotika korrekt, så vi stadig kan blive ved med at drage nytte af de store fordele ved behandling med disse stoffer.

Sidst redigeret 6. oktober 2016