Forskningsresultater fra BSIG

Forskningsresultaterne er BSIGs vigtigste produkt og et resultat af de data, vores deltagere har bidraget med.

Andre forskere rundt om i verden vil forhåbentlig finde frem til resultater, der enten understøtter eller modsiger resultaterne fra BSIG.

Når forskningsresultaterne er stærke nok, eller når tilstrækkeligt mange resultater peger i samme retning, kan sundhedsmyndighederne i Danmark eller i andre lande vælge at ændre de officielle retningslinjer for rådgivning og behandling af f.eks. gravide, nyfødte eller småbørn.

BSIGs datasamling kan forhåbentlig være med til at kvinder og børn - både i Danmark og andre steder i verden - med tiden får bedre rådgivning og forebyggende behandling, end de får i dag.

Publikationslisten

Mange af BSMBs forskningsresultater er ikke beskrevet i denne sektion. Ønsker du at se en komplet liste over alle forskningsresultater, skal du gå til: Publikationer fra BSIG.

 

Tidligere pubertet bliver kædet sammen med moderens rygning i graviditeten

1. november 2018

Hvis mor ryger under graviditeten, er der risiko for, at hendes børn går tidligere i puberteten. Det viser stor ny undersøgelse fra Bedre sundhed i generationer.

Mulig sammenhæng mellem gluten og diabetes 1

20. september 2018

Nyt studie med data fra Bedre sundhed i generationer finder en mulig sammenhæng mellem gluten, graviditet og type 1 diabetes hos barnet. Der er dog brug for flere studier for at bekræfte konklusionerne og undersøge de mekanismer, der ligger bagved, understreger forskerne.

Trafikstøj og luftforurening hænger sammen med feberkramper hos små børn

3. maj 2018

I et nyt studie baseret på data fra Bedre sundhed i generationer finder forskere en statistisk sammenhæng mellem luftforurening og trafikstøj på den ene side og risiko for feberkramper på den anden. Dette er det første studie af sin slags, og der er derfor brug for flere undersøgelser for at be- eller afkræfte disse resultater.

Syntetisk oxytocin under fødsel og risiko for ADHD hos barnet

24. april 2018

Syntetisk oxytocin givet til kvinder under fødslen ser ikke ud til at påvirke udviklingen af hyperaktivitet eller opmærksomhedsvanskeligheder hos barnet senere i livet, viser en undersøgelse i Bedre sundhed i generationer.

Øget risiko for cerebral parese hos børn eksponeret for paracetamol og aspirin i graviditeten

13. april 2018

I et nyt studie i data fra Bedre sundhed i generationer finder forskerne en statistisk sammenhæng mellem brug af milde smertestillende mediciner under graviditeten og risiko for cerebral parese (CP) hos barnet. Forskerne ved dog ikke med sikkerhed, om den forøgede risiko skyldes lægemidlerne eller den sygdom, de tages mod.

Betydning af faders alder for astma i barndommen

20. marts 2018

Det ser ud til, at fars alder har betydning for barnets risiko for astma.

Markant lavt stofskifte tidligt i graviditet kan have konsekvens for barnets intelligens

6. marts 2018

Hvis moderens stofskifte er for lavt eller for højt i den tidlige graviditet, kan det påvirke fosterets hjerneudvikling. En ny stor dansk undersøgelse viser, at moderens stofskifte i tidlig graviditet skal være svært forstyrret, før det påvirker barnets intelligens.

Indsamling af kostoplysninger blandt BSIGs 14-årige deltagere er afsluttet

6. marts 2018

BSIGs indsamling af kostoplysninger blev afsluttet i efteråret 2017. Knap 37000 unge har besvaret skemaet.

2017 Ny rekord i publikationer fra BSIG

7. februar 2018

Status for 2017: Færre ansøgninger om adgang til data, men ny rekord i antallet publikationer.

Tvungen ambulant fødsel kan være en dårlig idé

26. oktober 2017

Børn, som bliver udskrevet fra hospitalet samme dag, som de bliver født, bliver hyppigere genindlagt og klarer sig dårligere i grundskolen, viser studie fra VIVE.

Seneste nyt fra BSIG